Almedalen var ett fiasko

Almedalen var ett fiasko. Igen. Åter igen fanns det på dagordningen ingen plats för de hundratusentals som påverkas av alkohol- och narkotikamissbruket. Visst fanns det seminarier som berörde det. Ett seminarium kallade sig den nya frihetsrörelsen och var ett märkligt seminarium där Fi, Fp och PP mest verkade resonera kring hur friheten skulle kunna minska.

Ett annat seminarium konstaterade att folkhälsofrågor var jätteviktigt och att missbruksvården inte fungerade. Moderaternas representant på det seminariet konstaterade:

Bristerna i missbruksvården är en skam för landet, men dem det berör är nog ingen stark väljargrupp.

Och där är kärnan.

Det finns ingen stark väljargrupp. Det finns ingen framgångsrik lobbygrupp. Då kan politikerna fortsätta vara cyniska och låta hundratusentals människor lida och tusentals människor avlida. Då kan t o m Folkpartiets Liberati agera för att öka dessa siffror. Och ingen politisk organisation bryr sig. Ingen. Förutom Benny Haags Spritpartiet som ändå kan ses som ett försök, tyvärr misslyckat än så länge, att bedriva opinion. Att ta vid där RNS, IOGT, FMN, RFHL m fl har misslyckats tidigare.

Kanske är Socialdemokraterna ärligast. Deras talesperson på seminariet säger till Drugnews att:

Alkoholfrågan är svår och personlig för de flesta – man vill inte väcka en björn i onödan och ses som förbudsivrare. Partierna är eniga om den restriktiva politik i grunden och beredda att diskutera frågorna om de kommer upp. Men initierar inte själva en alkoholdebatt inför valet.

Självfallet, man bedriver inte ett samtal som kan riskera att kosta väljare, oavsett om samtalet kan rädda liv. Och det kanske är klokt, för bedriver man inte samtalet på klokt sätt kan man inte väcka den empati som finns i alla människor och den insikten att frågorna berör betydligt fler än hundratusentals väljare, direkt och indirekt. Då är det, med Socialdemokratiskt resonemang, bäst att inte väcka björnen.

Cyniskt politiker.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *