• magnus.callmyr@gmail.com

Narkotikapolitisk debatt och problem

Narkotikapolitisk debatt och problem

Det är bra att det förs narkotikapolitisk debatt. Ett problem med detta är att det finns en tendens att debattera frågorna utifrån osaklig grund. VÄldigt ofta saknas pålitliga källor, och ofta saknas referenser till källor. Ett särskilt ansvar för att debatten förs sakligt anser jag åligger offentliga representanter, dvs anställda tjänstemän inom kommuner, landsting och stat.

Därför är det olyckligt att fem kommunala tjänstemän, s k Drogförebyggande samordnare, från kommuner i Bohuslän går ut i en narkotikapolitisk debattartikel i Bohuslänningen och påstår att cannabis orsakar 89 dödsfall varje år:

Enligt Folkhälsoinstitutet dör varje år 89 människor avtetrahydrocannabinol som är det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis.

Det är inte sant. Det som är sant är att cannabis aktiva substans (THC) fanns i blodet som enda drog i 89 dödsfall år 2008. Åren 1994 till 2007 har motsvarande siffra pendlat mellan 20 och ca 57 (som högst). Det är en väsentlig skillnad. Och det är olyckligt att påstå det tjänstemännen påstår. (Källa: FHI)

Det är olyckligt för i debatten finns också myter som sprids bland missbrukare att samhället bedriver osaklig skrämselpropaganda om cannabis farlighet. Det som händer när ovanstående påstås är att trovärdigheten undergrävs och missbrukarna distanserar sig från samhället. Det risker att debatten kring hur cannabis kan medföra dödsfall förlorar sin genomslagskraft.

Självfallet kan cannabis leda till dödsfall, t ex psykiskt i kombination med samhällets stigma eller förstörda framtidsmöjligheter p g a en dom om ringa narkotikabrott, men som antyds i ovanstående är att cannabis direkt skulle orsaka dödsfallen, som t ex för heroin, är inte sant. Det orsakssambandet är inte vetenskapligt belagt. Det vore bättre om resonemang hade förts kring hur de psykosociala effekterna av cannabis förmodligen kan leda till självmord etc. Den debatten och argumentationen går att göra med vetenskapligt stöd och på trovärdigt sätt.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Narkotikapolitisk debatt och problem

Danjel LPublicerat den  1:56 e m - Jul 2, 2010

Ja det var den absolut dummaste artikel jag har läst. Och dessa skall vara tjänstemän? Nej fy fan vilka idioter, att inte hålla sig fakta och sväva ut och rent ljuga är väll på snudden till tjänstefel? Detta hjälper bara legaliseringsförespråkarna på vägen. Pinsamt!

Tur att jag inte bor i Bohuslän!

Lämna ett meddelande