Boktips

Det är alltid svårt med nyanser på nätet, som t ex i diskussionen mellan mig och Sanna Rayman på twitter kring Annika Östberg, eller närmare bestämt mitt blogginlägg kring samhällets utanförskap. Rayman svarade mig

Åhå. Jag är ett exempel på något du tycker finns i samhället. Snyggt.

Det kan ju tolkas som lite spydigt och ironiskt. Jag väljer i stället att tolka det som att hon är förvånad över min tolkning av hennes text.

Jag vet ju inte heller hur mycket sociologi hon läst så att hon kan relatera till det utanförskap och den maktordning jag beskriver i blogginlägget om kritiken mot Östbergs radioprogram.

För den som vill förstå rekommenderar jag i så fall Beckers Utanför, Goffmans Stigma, Foucaults Sexualitetens historia och Durkheims Samhällets metodregler (tror jag den heter). Det är en bra kvartett för att förstå något som dessa teoretiker tycker finns i samhället.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Boktips”

 1. Det är helt riktigt att samhället strävar efter att hålla dömda brottslingar utanför samhället såtillvida att de sätts i fängelse under bestämd tid. Men jag antar att det inte var det du menade. Och i så fall vet jag inte vad du menar. För jag anser inte att alla som inte gör sommarprat är i utanförskap. Och din drastiska tolkning av min text antyder att du är av den åsikten.

  Naturligtvis är det en omstart som väntar Annika Östberg när hon väl släpps ur fängelse och den omstarten hoppas jag går väl för henne. Vilket jag också skrev, men vilket du envist ignorerar för att få fog för dina påståenden om att ”min politik” skulle vara ”en gång utanför, alltid utanför”.

  Det är inte för sin framtids skull hon blir sommarvärd, det är för sin dåtids skull. och som jag skrev, jag tycker inte att den perioden ska krönas med äran det innebär att sommarprata. Konstigare än så är det inte.
  Hur du kan få det till att jag därmed också vill fjättra Östberg i ett evigt utanförskap är mig en total gåta.

  1. Nej, det var inte det rumsliga straffet jag menade, jag pratade om de osynliga strukturer som stänger ute grupper som (fd) fångar, missbrukare etc, från samhället, från det offentliga samtalet, från arbetsplatser osv.

   Jag tror inte att du är en ond människa som önskar människor illa, jag tror precis som du skriver att du menar att du vill att det ska gå bra för henne, men av dina texter idag att döma verkar du vara en del av den struktur jag talar om. Jag tolkar dig som att du vill inte höra på henne för att du anser att det är olämpligt att hon tar del i det offentliga samtalet på lika villkor som alla andra. Jag tolkar det som att det är en del av de där strukturerna som gör att ovanstående grupper ges ett antal generaliserade negativa etiketter (som t ex Isobel fick sin beskärda del av i mailboxen efter hennes Expressen-ledare i helgen), som gör att det är helt relevant (enligt vissa) att ställa frågor till oss på anställningsintervjuer som ”hur kan du garantera att du aldrig återfaller” osv osv.

   Enligt dig skulle vi aldrig kunna lyssna till vad hon har att säga, särskilt inte i ett populärt radioprogram för att hon har varit, och därmed är, den hon har varit. För när blir hon annars av med den stämpel som du gett henne, när blir hon ”vanlig” nog att prata offentligt i ett upplyft radioprogram? Är det verkligen just det att det är sommarprogrammet, och att det anses finare än att bli intervjuad, ge ut bok etc, som du vänder dig emot? Jag tolkade dig inte riktigt så.

 2. ”Jag tolkar dig som att du vill inte höra på henne för att du anser att det är olämpligt att hon tar del i det offentliga samtalet på lika villkor som alla andra.”

  Poängen är ju, att ”alla andra” inte alls är sommarpratare.

 3. Nej, ”alla andra” skulle inte kunna bli sommarpratare – det är inte ett slumpartat urval personer, som blir sommarpratare.

  1. Anders, det finns inget likamedstecken mellan ”alla andra” och slumpartad, vad har du fått det ifrån? Men du verkar inte förstå det jag skriver om, så jag föreslår att du läser de böcker jag rekommenderat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *