• magnus.callmyr@gmail.com

IOGT och sprututbyte

IOGT och sprututbyte

Jag kände att det var dags för ett blogginlägg om IOGT. Jag har skrivit en hel del om IOGT den senaste tiden (använd sökrutan), och det ledde förmodligen till att IOGT avföljde mig på twitter, jag kan t o m tänka mig att en del bloggläsare återkommer allt mer sällan. För så är det ju tyvärr ofta med folkrörelser och många av dess ledande medlemmar, de är inte öppna för dialog eller samtal, och definitivt inte för kritik, hur kärleksfull den än kan vara.

Nu bryr jag mig ju inte så mycket om vem som följer och vem som läser, och det har inte varit min stil att ställa mig in. Av den anledningen kommer jag aldrig kunna bli vara sig folkrörelseaktiv eller politiker… Men det är samtidigt tråkigt med den reaktionen, av den anledningen är det alltid viktigt att betona att jag gillar IOGT och uppskattar det arbete de gör. I stora delar.

Jag har själv en gång för ett par år sedan varit medlem i IOGT. I själva verket gjorde jag min arbetspraktik efter senaste behandlingshemsvistelsen vid lokalavdelningen av IOGT. Fram tills att chefen vid IOGT under ett möte med arbetsförmedlingen ansåg det lämpligt att i praktikutvärderingen ta upp situationen som jag råkat berätta om vid fikabordet någon dag tidigare, att jag dateade en tjej som hade såväl en psykisk diagnos som åt narkotikaklassad medicin för ändamålet. Hon är för övrigt fri från båda numera. Och kanske handlade det om det, jag ser möjligheter och många andra är fastlåsta i fördomar och okunskap. Det blev ett bråk den där gången, verbalt bråk, och i förlängningen ledde det till att jag blev urskriven från AF och förlorade a-kassan (men det är en annan historia). Men kanske förstärkte det mina fördomar, att medlemmar i IOGT ofta är inskränkta och inte har tagit så mycket del av världen och livet utanför de skyddade miljöer de vuxit upp inom och verkar inom, och dessutom för att jag i ryggmärgen har en negativ bild av IOGT-are.

Samma känsla får jag i några av de synpunkter jag haft i bloggen, den bild av drogproblematikern som träder fram i IOGT. Jag känner mig inte bekväm med den. En framåtsträvande organisation hade tagit till sig och reflekterat, för ett samtal, en bakåtsträvande stänger nog in sig. Avföljer t ex.

IOGT gör dock mycket gott, både politiskt med att verka för en förändrad alkoholnorm och politikeruppvaktning. Men det finns tyvärr även in om detta avarter. En stridsfråga inom det sociala området har varit sprututbytet. IOGT är motståndare. På hemsidan räknar man upp 3 skäl att vara emot:

1. Sprutorna skyddar inte mot HIV
Vare sig Socialstyrelsens utvärderingar eller den internationella forskningen ger stöd för att sprututbyte i sig skyddar mot HIV-smiytta bland injektionsnarkomaner.

Nu är det ju inte enbart Hiv som sprututbytet skyddar mot, nästan mer angeläget är hepatit. Och hur är det med forskningen, ja, den som vill kan ju själv läsa och dra slutsatser om IOGTs uppgifter stämmer, Reuters2010-03-11 eller läsa vad FN-organet UNAIDS tycker: ”One of the most significant steps forward we can make to universal access to HIV prevention, treatment, care and support is to stop criminalizing use of needle exchange” (UNAIDS). Och så en äldre referens, bara för att ta några… IOGTs påstående stämmer alltså inte.

2. Sprututbyte leder inte vidare till narkomanvård
Sprututbytesprogrammen i Malmö och Lund har inte visat att deras verksamhet leder till att missbrukarna slussas vidare till vård som de annars inte har påbörjat. Internationella erfarenheter ger samma besked.

Nej, det tror inte jag heller. Men hur kan det vara ett argument mot ett program som minskar Hiv och heptatit?

3. Sprututbytet räddar inte liv
I Sverige har Skåne de högsta narkotikarelaterade dödstalen trots att där delat ut sprutor i snart 20 år. I Göteborg, där man inte delar ut sprutor, är dödligheten inte ens hälften så stor.

Uppenbarligen finns det enligt forskningen belägg för att sprututbytet minskar hiv och hepatit (om än inte lika starkt som man trott, men fortfarande belägg utan bevis för att några skadliga effekter föreligger). Alltså räddas liv, men som det tredje avslutande argument drar IOGT till med det som ligger i linje med den övriga kritik jag riktat t ex mot IOGT kring drogmässan, ett goddagyxskaft-argument av vulgärslaget. Det är argument som dessa som får mig att känna att IOGT behärskar inte missbruksfrågan, för hade man gjort det hade man vetat att dels är antalet missbrukare högt i Skåne och dels finns det oerhört många andra sätt en missbrukare kan avlida på än infektioner, överdoser t ex.

Det samma gällde det senaste jag skrev, när IOGTs ordförande hyllade Nixons drogtsar och hävdade att lösningen på missbruksfrågan är en repressiv utbudsminskande politik. Då är det svårt att tro att organisationen förstår frågan, och det är väldigt svårt att inte kritisera och debattera det.

Nåväl, inte desto mindre är IOGT en viktig kraft i samhällsdebatten som verkligen behövs, trots snedstegen, och hade det inte varit för att jag själv vill bestämma om jag ska dricka alkohol eller inte, hade jag definitivt gått med i organisationen bara för att stödja den goda saken. För, de i denna blogg allt för ofta omskrivna märkligheterna till trots, IOGT gör ett bra jobb.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”IOGT och sprututbyte

RobertPublicerat den  10:27 e m - Maj 30, 2010

Kul att läsa ett lite peppigt inlägg om IOGT-NTO! Ofta blir det som sagt de negativa aspekterna du tar upp, och jag tycker din bild av IOGT-NTO och dess medlemmar är rätt skev och onyanserad mellan varven. Jag håller inte med dig i allt i sak av det du skriver, men tycker nästan alltid det är intressant, så jag följer vidare. 🙂

(Och även jag som medlem i IOGT-NTO anser att det är jag som bestämmer om jag ska dricka alkohol eller inte. Jag har bestämt mig för att inte göra det, därför är jag medlem)

    kallvinkelPublicerat den  10:37 e m - Maj 30, 2010

    Jo, jag kände att det var angeläget att klargöra att jag inte har något emot IOGT, även om jag inte alltid delar åsikterna/det jag tolkar som mer eller mindre direkta budskap. Din attityd är lite det jag hoppas på, låt oss samtala så ser vi var vi hamnar. Därför blir dina besök i kommentarsfältet alltid trevliga, även om vi inte alltid delar åsikter ens när vi pratat klart… Men vem vet, så småningom kanske jag rätat ut min bild av medlemmarna och du blir frivilligarbetare vid en kommande sprututbytesinstans 😉

Politiskt fulspel om sprututbytet « En kall vinkelPublicerat den  8:45 e m - Jun 8, 2010

[…] UNF blommor till Filippa Reinfeldt. Det är inte förvånande eftersom jag visade för över en vecka sedan att IOGT inte är sakliga när de argumenterar mot sprututbytet. Det är inte förvånande att […]

Lämna ett meddelande