Nerikes Allehanda och kunskapen

Liberala Nerikes Allehandas ledarblogg (eller blogg och blogg egentligen med dess begränsade kommentarsmöjligheter och pingbackfunktion, inte ens twingly… rädslan för dialog är uppenbarligen stor i Örebro) skriver om ett förslag på Vänsterns kongress om att återgå till att inte kräva avkriminalisering av eget  bruk. Idag är detta, dvs ringa narkotikabrott, straffbart och leder till såväl en notering i belastningsregistret samt böter. Främst det förra skapar stora problem för re-socialisationen av en missbrukare då allt fler arbetsgivare både begär utdrag som leds av fördomsfulla individer.

Att man som enskild missbrukare kan åtalas för ringa narkotikabrott har marginell påverkan på missbruket. Det ingår visserligen indirekt i den sociala förklaringsmodellen att rädslan för stämplingen skulle kunna avhålla någon från missbruk, men (även om jag inte kan belägga det med forskning utan enbart förförståelse) för missbruk har denna förklaringsmodell förmodligen betydligt lägre förklaringsgrad än såväl den biokemiska/medicinska som den psykologiska förklaringsmodellen. Ändå hävdar Nerikes Allehandas Lars Ströman att ett avskaffande av ringa narkotikabrotts-paragrafen skulle rycka undan benen för poliser som försöker motarbeta missbruket. Hur Nerikes Allehanda belägger detta påstående framgår inte, men Ströman kan säkert lägga fram den grunden ändå.

Det är för mig uppenbart att polisen skulle göra ett betydligt mer effektivt arbete mot missbruket om man fokuserade insatserna på instanserna ovanför den enskilde missbrukaren, dvs på producent- och distributionsled (langare). Genom ringa narkotikabrott-straffet kan man komma åt enstaka brukare som blir rädda för stämplingen, men någon betydelsefull insats mot missbruket är det inte. Mer än att man förmodligen vidmakthåller ett missbruk genom utestängningsmekanismer som straffregistret trots allt har. Och det är väl inte vad Nerikes Allehanda vill åstadkomma?

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *