Missbrukande politiker

Flera media (bl a SvD, DN) skriver idag om det folkpartistiska kommunalrådet i Haninge som tvingats avgå sedan han åter igen påträffats kraftigt berusad på arbetsplatsen, kommunhuset i Haninge. Det är självfallet en stor mänsklig tragedi, inte bara det att få sina privata problem exponerade på detaljnivå i media utan främst att han förlorar jobbet som varit hans passion som det framgår i 40 år.

När det hände senast i höstas skulle han genomgå behandling för sina problem. I intervjun i SvD tar kommunalrådet på sig ansvaret och kallar det ett misslyckande. I DN kallar FPs länsordförande (au iaf) det hela för en sjukdom och att återfall kan ske. Men nej Martin Andreasson, alkoholism är inte en sjukdom i sig utan kontroll. Och frågan är om det är kommunalrådet som misslyckats, så vill inte jag se det.

Det som misslyckats är snarare den vård som kommunalrådet fått som misslyckats, den har inte varit tillräcklig. Beroende (missbruk) är ett allvarligt fenomen (tillstånd) och kräver sina insatser för att råda bot på. Man kan befara att kommunalrådet varit hänvisad till missbruksvården i Haninge, som var en öppenvård baserad på tolvstegsprogrammet, och studerar man kommunens hemsida finns många tolvstegslänkar. I så fall kanske det inte är så konstigt med återfallet.

Och studerar man nyheterna visar det sig att det inte tog lång tid i höstas förrän kommunalrådet var åter i tjänst. Tiden för att bearbeta och skaffa sig verktyg för ett nyktert liv var uppenbarligen för kort, alternativt var behandlingen för amatörmässigt genomförd. Vad som är orsaken vet vi inte, enbart att priset för kommunalrådet blev högt. Allt för högt. Och förmodligen onödigt högt. Men så är inte missbruksfrågor en prioriterad fråga. Behandlingar bedrivs lite hur som helst och av lite vem som helst. Det är inte konstigt att det blir som det blir…

Vänsterpartisten Emil Broberg från Linköping ställer en berättigad fråga om vi kan ha politiker med missbruk som erfarenhet. Han menar att vi kan det och att det t o m är sunt om vi ska ha en representativ politik. Jag håller med om båda fallen, däremot är det svårt som jag ser det med aktiva missbrukare på förtroendeposter, det krävs fungerande omdömessystem i politiken. Men om vi hade haft fler politiker med missbruksbakgrund kanske inte missbruksvården varit missbruksvård utan i stället en fungerande missbrukarvård. Idag saknar vi oftast båda sistnämnda orden. Det är synd eftersom det leder till oerhörda kostnader, såväl personliga som samhällsmässiga.

I övrigt skulle vi behöva fler politiker med erfarenhet av svårare sociala, medicinska och psykiska problem, enbart som en motvikt mot de allt vanligare välkammade karriäristerna från ungdomsförbunden.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Missbrukande politiker”

 1. Tolvstegsprogrammet har sina fördelar, men är i mitt tycke fortfarande dåligt anpassat efter svensk sekularisering. Detta gör att det är lätt för medverkande i programmet att ta lite för lätt på vissa punkter. Är man inte troende kan det vara svårt att helhjärtat förstå vikten av de punkter som berör Gud eller ”en högre makt”.

  1. Jag menar nog att det är 12-stegsprogrammet som är dåligt anpassat snarare än att medverkande tar lätt på punkter som kommer från en kristen sekt som hade sin storhetstid på 1920/30-talet. Gud har ingenting med missbrukarvård att göra som jag ser det.

  1. Det är ingen inställning, få skulle väl kalla Oxfordrörelsen annat än åtminstone sektliknande. Fast du känner kanske inte till 12-stegsrörelsens historik?

 2. ”få skulle väl kalla Oxfordrörelsen annat än åtminstone sektliknande” är ett stort steg tillbaka från det lite mer direkta ”sekt”, tycker du inte?

  Jag känner till en del om oxfordrörelsen, ja. Jag känner också till vad som definierar en sekt. I alla fall de vedertagna kriterierna, även om jag inte vet hur dina ser ut.

    1. Det ger som jag ser det en allt för intetsägande beskrivning (av såväl dåtidens som nutidens Oxfordrörelse) och ställer dessutom lite väl höga krav på kunskap av vad en syntes av de båda delarna kan ge för effekter.

 3. En syntes av de båda delarna? Vilka delar? Talar du om oxfordrörelsen eller oxfordgruppen? Eller om de båda?

 4. Så din definition av en sekt är att den har katolska och/eller frikyrkliga förtecken? Jag menar inte att göra dig besviken, men bara för att något har med religion att göra så är det inte per definition en sekt. Lika lite är det nonsens.

 5. Usa börja med skrämselpropaganda, Sverige följde strömmen . USA gjorde ett misstag , och dem håller på ta sig ur. Sverige gräver sig djupare in i graven . 60 talisterna kommer inte styra vårt land länge till, låt oss vara fri. Inte fri under eran okunniga lag. Alla säger cannabis är inkörsporten , till tyngre droger . Självklart när din langare bara vill tjäna pengar och erbjuder dig något starkare gratis första gången sedan är du fast och du kommer ingenstans. Vi måste öppna ögonen , innan vi blir blinda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *