• magnus.callmyr@gmail.com

4 liv förstörda pga politik?

4 liv förstörda pga politik?

Utanför Örebro finns ännu ett behandlingshem inom den statliga myndigheten SiS, Granhults behandlingshem. På Granhult vårdas tonårskillar utifrån 12-stegsmodellen. Oftast handlar det om narkotikaproblem. Alltså finns det ännu ett behandlingshem som med tvång vårdar personer enligt en metod som enligt Socialstyrelsen inte är rekommenderad.

På hemsidan kan man se en bild från förra årets utbildningsseminarie på Granhult där personerna står och håller om varandra i en ring och temat var andlighet och beroende utifrån 12-stegsmodellen. En central del inom 12-stegsmodellen är två steg som lyder:

Vi beslöt att lägga vår vilja och vårt liv i händerna på Gud, såsom vi själva uppfattade Honom.

Vi försökte genom bön och meditation fördjupa vår medvetna kontakt med Gud, sådan vi uppfattade Honom varvid vi endast bad om Hans vilja med oss och styrka att utföra den.

Det finns många saker som gör att 12-stegsmodellen kanske inte är så enkelt för en knarkande tonåring att omfamna. Gud och andligheten tror jag är exempel på det, och det är enbart två saker som är mystiskt mytiska med 12-stegsmodellen.

I söndags kväll inträffade en allvarlig händelse på Granhults behandlingshem. Någonting har uppenbarligen gått väldigt fel när tre unga killar misshandlar en vårdare så allvarligt. Vad som hänt framgår inte. Enligt chefen hade killarna varit länge på Granhult och vårdaren var omtyckt. I den första nyhetsartikeln (allvarlig händelse) går det i kommentarsfältet läsa om institutionsledningen och hur denna har underbemannat, i den andra artikeln uttalar sig chefen om att det inte hade hjälpt med mer personal.

Men läser man SiS egna rapportering om händelsen framgår att på denna öppna avdelning med plats för fyra klienter fanns det sex intagna. Så kanske är det så att underbemanning slitit på personalen och några ord gått fel. Det är åtminstone ingen hemlighet att de ekonomiska villkoren varit svåra för SiS som tvingats till organisationsförändringar med nedläggningar och sammanslagningar. Missbruket ökar kontinuerligt, anslagen till vården har under en lång rad år skurits ned.

Tills annat framkommit är det väl inte helt osannolikt att den politiska neddragningen på missbrukarvården kan ha sitt finger med i spelet kring denna olyckliga händelse som påverkar fyra människoliv för lång tid framöver. Det är bra att de rödgröna presenterar 12 miljarder i satsningar på vården (SvD), men det vore mer intressant att höra hur de ser på missbrukarvården framöver.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”4 liv förstörda pga politik?

Maria MagnussonPublicerat den  2:28 e m - Apr 30, 2010

Ett bra inlägg!
// Maria

Lämna ett meddelande