Villfarelser om ADHD

Min inställning till frågeställningar inom missbruk och psykiatri är att basera så mycket som möjligt på forskning och vetenskap, men självfallet med en granskning. En första enkel granskning är att utgå från en grundläggande källkritik. En organisation som är aktiv inom såväl missbruk som psykiatri är sekten Scientologkyrkan. Och när en sekt är avsändare av ”fakta” blir jag genast misstänksam…

I skottgluggen för scientologerna har på senare tid allt mer stått verksamhet kring ADHD-problematiken, och scientologkyrkan försöker med olika oseriösa metoder smutskasta och misstänkliggöra forskning kring adhd.

Sedan några dagar marknadsför scientologerna och deras aktivist Janne Larsson en bok, eller snarare ett häfte, med namnet Adhd och piller – Om behandling av barn med adhd. Kontentan av boken sammanfattar sekten enligt följande:

”Det är dock hos de vuxna och i den omgivning de skapar för barnen som de egentliga problemen ligger, inte i obevisade defekter i barnens hjärnor.”

Scientologerna har självfallet ingen grund för deras påståenden och deras attacker mot medicineringen, det är snarare så att problematiken kring ADHD är ett av de mer välstuderade områdena, enligt Socialstyrelsen. Det är olyckligt att en sekt sprider villfarelser på detta sätt. För den som är intresserad av vetenskap kring adhd är det bättre att vända sig till Socialstyrelsen och t ex deras sammanfattning i frågan. Där framgår effekterna av medicinering utifrån ett vetenskapligt perspektiv, till skillnad från scientologernas affärsmässiga sektintresse…

Vad det gäller Scientologernas metoder, och särskilt författaren till denna bok så har Läkartidningen en sammanställning om arbetsmetoderna, vilket är viktigt att ha i åtanke om någon skulle tro att det ligger något i de påståenden som Scientologerna, deras organisation ”Kommittén för mänskliga rättigheter” eller aktivisten Janne Larsson, kommer med.

Uppdaterat: Läs gärna vad Frk F har att säga om denna KMR-kampanj utifrån hennes viktiga perspektiv med erfarenhet av frågeställningarna.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Villfarelser om ADHD”

  1. Tack så mycket för länktipsen till Socialstyrelsen sammanfattning och läkartidningen. De hade jag inte hittat på egen hand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *