TV4 och Inlåst igen

Jag har funderat lite mer kring TV-programmet Inlåst i TV4 (som bygger på den vetenskapligt mycket ifrågasatta metoden ”Scared straight” vars resultat snarare är negativa än positiva), inte minst utifrån diskussionen med Hassela Gotlands vVD Mats Barre, som också ingår i ”fängelseledningen”, i kommentarsfältet på mitt tidigare inlägg om programmet. Missbrukarvården har, t ex av Hanne Kjöller i en tidigare diskussion här på bloggen, ofta varit utsatt för ifrågasättande, och jag anser inte att Inlåst är särskilt bra vård, så det är kanske bra att det blir debatt kring programmet.

Det har föranlett att jag idag ställt tre frågor till Socialstyrelsen. Den första är att eftersom killarna i programmet bodde och vårdades i en slutenvård, om TV4/programledningen har de tillstånd som krävs utifrån HVB. Den andra är om det är förenligt med psykologtiteln som Lagerbäck skyltar med att bedriva terapi på det sätt som görs, jag upprördes ju en del av psykologsamtalet i avsnitt 1. Den tredje är hur journalföringen skett och övervakats av Socialstyrelsen i samband med inspelningarna, eftersom det är krav på journalhantering i den typ av verksamhet som TV-programmet bedriver utgår jag från att Socialstyrelsen granskar det och hur personalen i Inlåst skött denna journalhantering.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “TV4 och Inlåst igen”

 1. Angående din fråga nummer två… Kan det inte vara så att den snutt man fick se från psykologsamtalet var regisserat för att passa till TV, snarare än att samtalen verkligen går till på det viset? Jag har inte sett programmet, men utifrån min erfarenhet av hur dokumentärinspelningar går till resp. hur psykologsamtal går till så tycker jag det verkar rimligt att det just rörde sig om ett TV-anpassat regisserat samtal, i syfte att man i programmet ville lyfta fram en viss poäng/följa en specifik dramaturgi.

  1. Rebecca: Fast är det verkligen förenligt med god psykologetik att bedriva psykoterapeutiska samtal som TV-underhållning? Det anser inte jag. Dessutom som du kanske sett tycker jag att samtalsmetodiken var katastrofal…

   1. Jag har som sagt inte sett programmet, men jag gissar att det faktiskt inte handlar om ett psykoterapeutiskt samtal utan om ett regisserat samtal. Det låter orimligt i mina öron att bedriva verklig terapi inför publik. Däremot vet jag att terapeuter kan medverka i t.ex. dokumentärer och då hålla ett samtal efter regi där man iscensätter något som förekommit i den riktiga terapin. Iscensättningen blir ju då löjligt förenklad och såväl frågor som svar formuleras annorlunda (t.ex. ledande frågor) för att passa TV. Vi får väl hoppas att det är så i detta fallet också!

    1. Rebecca; Kika på avsnitt 1, borde ligga kvar på TV4 Play. Som sagt var, mycket i detta program känns inte särskilt seriöst.

 2. Hej, Inlåst är ett fejkat skitprogram inspelat på ett nerlagt otidsenligt fängelse. Rutinerna i programmet stämmer inte alls med hur rutinerna är i verkligheten. För att få dramaturgi i programmet har säkerligen 100 tals timmar spelats in, dessa timmar har sedan klippts ner till den speltid som visas i TV. Menmen, jag känner de flesta av de banditer som kom in i programmet och ska lära ungdomarna hur livet i fängelset går till. Jaja, vi får se hur de lyckas. Banditerna är förövrigt medlemmar i föreningen Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS). För mig är behållningen i programmet att se om dessa före detta banditer kan lyckas få in ungdomarna i Unga KRIS.
  Tjooo!

  1. EX: Jag är sådär lagom förtjust i KRIS… Såg att ”mentorerna” i teveprogrammet är KRISare och så nån Xcon (heter de väl, organisationen som bildades efter sedvanligt ”organisationsbråk”). KRIS grundtanke är bra men det finns ändå mycket att säga om det. Som jag låter bli vid detta tillfälle. 🙂 Jag är lite nyfiken på dina åsikter om KRIS, hittade inget samlat på bloggen mer än att jag förstår att du har koll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *