• magnus.callmyr@gmail.com

KBT-coachning a la Arbetsförmedlingen

KBT-coachning a la Arbetsförmedlingen

I det senaste numret av RFHLs tidning finns det en underbar artikel om Arbetsförmedlingens metoder (utifrån Uppsala lr Tierp) där KBT får en beskrivning som kanske inte hedrar, men som ändå beskriver vad det innebär när coachning går över styr.

Artikeln är skriven av en arbetslös som utsatts för en kurs i regi av Arbetsförmedlingen där budskapet är att allt handlar om positivt tänkande och att det är lösningen, sedan fick deltagarna ett kit med KBT i praktiken. I kitet ingick ett gummiband, en gul prick och en kortlek.

Gummibandet kunde man ha på handleden och snärta sig själv man inte tänkte rätt. Den gula pricken kunde man ladda med positiv energi genom att placera på något man gillade och sedan på telefonen om man hade telefonfobi för att ringa på lediga jobb. Även kortleken kunde användas för att hjälpa en i arbetssökandet. Man skulle skriva telefonnummer på korten, placera korten i vänster bröstficka och sedan när man ringt flytta över det kortet till höger bröstficka, var vänster bröstficka tom när dagen var slut fick man belöna sig med något gott.

Artikeln innehåller ytterligare några berättelser om arbetslöshet, coachning och KBT. När det är som allra värst. Dvs modell myndighetsmissbruk och trams.

Fast det är ju lite symtomatiskt. Räcker inte alliansens försämring av a-kassan för att motivera till ”arbetslinjen” kan man gummibandssnärta sig till att tänka på att jaga ”arbetslinjen”. Det är två varianter av samma snärt. En gör lite ont, den andra kan göra mer ont.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”KBT-coachning a la Arbetsförmedlingen

Rebecca MWPublicerat den  7:11 e m - Okt 2, 2009

Det där låter verkligen inte alls som KBT. Det låter snarare som en dammig konservburk vita bönor i tomatsås á la övergivet snabbköp i tron om att man ska bli bjuden på en riktig lyxmiddag med champagne. KBT handlar inte alls om positivt tänkande eller om att ständigt se den ljusa sidan av tillvaron. KBT handlar snarare om att acceptera det man inte kan förändra, att skaffa sig modet att förändra det man kan, och om att lära sig inse skillnaden dem emellan.

Däremot låter det som baserat på kognitiv teori om inlärning.

Lämna ett meddelande