Socialt haveri

SvD och AB skriver idag om hur socialbidragstagare har utnyttjats som gratis arbetskraft inom Landskrona kommun. Det är bl a en chef inom Socialförvaltningen som tvingat personer med försörjningsstöd att arbeta åt henne i hennes hem. Villkoren som gällt har varit; arbeta gratis eller bli av med din försörjning. Det är modernt slavarbete.

Och för min egen del, eftersom jag sökt jobb inom socialförvaltningen i Landskrona kommun, är jag glad att detta avslöjas nu. Det visar på att värdegrunden inom Landskrona kommun inte är särskilt sund.

En av cheferna försvarar sig med att det är bra att han ordnat jobb åt de som tvingats till praktik inom socialtjänsten. Det är mycket möjligt att det är bra med praktik, men, om inte kommunen kan ordna vettiga arbetsuppgifter så kanske det inte är så lämpligt att privatpersoner utnyttjar sin position för att få arbetssysslor utförda av personer i beroendeställning. Att för den minimala ersättning som försörjningsstöd innebär tvingas att städa och röja hos kommunala chefer kan inte vara särskilt stimulerande. Jag själv hade inte gillat det. Och som jag ser det visar det på en inställning hos cheferna att personer som uppbär försörjningsstöd ska vara glada att de får städa hos personer de är beroende av för deras försörjning, det är långt ifrån respektfullt. Det visar på en inställning att ”de med försörjningsstöd kan man göra lite hur som helst med, de kan ju ändå inte säga nej om de vill ha pengar till hyra och mat”. Det är att utnyttja människor, och det borde inte samhällets instanser ägna sig åt.

Jag har stött på anmärkningsvärda attityder tidigare i liknande verksamheter. Under min utbildningspraktik var jag placerad på en motsvarande enhet inom Eskilstuna Kommun, där fanns invandrare som gick SFI, socialbidragsmottagare som gjorde praktik och f.d. missbrukare som av någon anledning förvarades år ut och år in i arbetsträning/arbetspraktik. Jag upprördes av attityder, både direkt och indirekta, direkta var t ex chefer som härmade sättet som invandrare talade på etc, indirekta var oförmågan att göra något annat än enbart förvara etc. Jag skrev om det här då, vilket ledde till att en tjänsteman inom socialförvaltningen som hittade mitt blogginlägg tog kontakt med skolan, vilket i sin tur ledde till en kraftig konflikt. Inlägget är f ö borttaget, eftersom jag lade ned hela bloggen då examinatorn vid Mälardalens högskola använde mina privata bilder för att anklaga mig för att jag fortfarande knarkade etc. Det är aldrig populärt att ifrågasätta maktens strukturer, särskilt inte när avslöjanden om diskriminering kommer fram. Det visar t ex historien kring Södertälje sjukhus och avskedandet av den sjuksköterska som avslöjade rasismen där (SvD).

Men det som jag tycker är anmärkningsvärt är attityden till människorna som dessa kommunala instanser ansvarar för. Det visar på bristande respekt och bristande förståelse av människors situation. Jag stötte på en hel del märkliga attityder när jag själv hade kontakt med socialförvaltningen i Örebro kommun. Det förefaller som attityder av nedlåtande och respektlöshet är välspridda bland socialarbetare, självfallet är det inte alla som har dessa anmärkningsvärda attityder, men det är ju uppenbart att de finns bland flera individer.

Frågan är om det saknas något i socionomutbildningarna, en diskussion om vilken värdegrund man har. Jag har läst en treårig högskoleutbildning inom socialt arbete vid Mälardalens högskola, värderingar och människosyn var inte uppe till diskussion en enda gång. Det är allvarligt tycker jag, och resultatet ser man i media ibland. Landskrona kommun kommer säkert diskutera värdegrunden bland socialförvaltningens anställda, men integreras det inte i utbildningarna kommer säkert fler fall av människomissbruk att avslöjas framöver.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Socialt haveri”

 1. att tex myrona..

  DRIVS av socialbidragstagare som jobbar 8 timmar om dygnet med att sortera kläder och gods är ej många som vet..

  ändå handlar det om 1000tals ”myrorna” arbetare med socialbidrag alltså 70kr om dagen för TUNGT heltidsarbete..
  detta kallas dock ”arbetsträning”,

  även vissa kommuner UTNYTTJAR soc bidragstagare för flyttningar av möbler och byggen.. och fakturerar sig själva för arbetet..en win-win situation för kommunen som TJÄNAR på att ha folk på bidrag då.

  8 timmar om DAGEN för 70 kr Óm dagen …30 minuters lunch då du ÄNDÅ inte har råd att äta…inga arvetskläder eller skor för man är ju inte fackligt ansluten..

  japps detta händer i NORRKÖPING en Typisk sosse kommum som betalar myrorna och soc snickar flytt gubbar..

  1. Frasse: Jo, det där finns ju över hela landet. Och jag håller med dig om att det är särskilt allvarligt, utifrån hur jag ser på partiernas ideologiska ”ansvar”, när socialdemokraterna ägnar sig åt denna form av människo”misshandel”.

 2. Det är skrämmande hur människor används i s.k arbetsmarknadsåtgärder. Och värre kommer det nog bli under 2010 då regeringen beslutat att utförsäkra sjuka människor från sjukförsäkringen.

  Människor ska ”sysselsättas” i konstruerade arbeten och protesterar någon så blir de utan ersättning.

  För övrigt kommer jag ha möjlighet att se en Socialförvaltning inifrån – det är min nya arbetsträningsplats…

  Värme
  a.

  1. Isprinssessan: Ja, det är så lätt att det blir ett utnyttjande och en utpressningssituation som inte leder till annat än tappade suckar, och det är lååångt ifrån bra. Jag skulle vilja ha en rejäl omgöring av hela området, med allt ifrån utgångspunkter och styrande riktlinjer och en förankring i en annan människosyn än rådande till mer handfasta och mer seriösa coacher och jobbargartier. Jaja… :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *