• magnus.callmyr@gmail.com

20 000 unga sexsäljare

20 000 unga sexsäljare

Ungdomsstyrelsen presenterar en rapport som media rapporterar om idag. Det är DN, SvD och AB som skriver om rapporten kring ungas sexvanor och internet. I detta finns en sund del, med sex avdramatiserat och som Elin Grelsson påpekar i AB, det är bra att tjejer tar för sig allt mer, det är en del av jämställdheten. Men rapporten fäster också ögonen på en allvarligt samhällsproblem, sexsäljandet.

Rapporten visar att det statistiskt finns ca 20 000 unga mellan 16-25 som sålt/säljer sex via internet, det är 1,7% som i undersökningen svarar att de sålt sex. Bland dessa finns det en övervikt för killar som säljer sex via internet.

SvD skriver att den grupp unga som säljer sex kännetecknas av:

”De unga som kommer i kontakt med den typen av verksamhet har ofta en längre social problematik. Många lider av psykisk ohälsa, har ett sexualiserat beteende samt problem med att sätta gränser. Enligt rapporten finns det även en stark koppling till sexuella övergrepp.”

Detta är ett allvarligt problem, dels är det ett problem att det finns så många som anser att det är acceptabelt att utnyttja de ungas problem. Det är en sak med oproblematiskt sexsäljande, det är en annan sak när ett stort antal människor gör något utifrån en dysfunktionell bakgrund, om jag får sammanfatta problembeskrivningen ovan så.

Ett exempel på försvar och förminskande av problematiken levererar västerbloggaren Svensson som inte tycker att det är särskilt alarmerande att tusentals människor utnyttjas och mår dåligt. Så är det med den socialistiska solidariteten, den gäller bara vissa grupper, och bland ”framträdande bloggare” är det ju populärt att försvara liberalismen och människans rätt att utnyttja andra. Det är inte beklagligt att den mest högljudda kraften för detta, Blogge har tystnat, vi har haft våra diskussioner om detta tidigare. Däremot är det befriande att det finns politiska krafter som Kent Persson, moderat politiker från Örebro, som visar solidaritet med dem som lider.

Och det är mycket förvånande, men samtidigt symtomatiskt, det är få politiska bloggare som ens kommenterar att samhället sviker den stora grupp som mår dåligt och som uttrycker det på detta vis. SvD skriver:

”…prostitutionsenheterna i landet har få kontakter med tonåringar som säljer sex.”

Varför är det så viktigt för samhället att inte se problematiken? Hur kan det vara acceptabelt att det inte finns resurser till att stötta denna stora grupp? Det går om vi vill. Eller så kan vi blunda och låta den psykiska ohälsan öka. Vi har sett rapporter om det ökande drickandet, likväl som ökat missbruk, bland unga. Vi vuxna kan fortsätta och svika denna grupp, eller så tar vi problemet på allvar. Men då krävs det att Sveriges politiker ändrar attityd. Ett bra sätt är kanske att rösta på Moderaterna, om Moderaternas socialpolitik nu speglas av Kent Perssons åsikter? Men det kanske finns politiker från andra partier som har åsikter om sociala frågor och ungdomars ohälsa, de kanske bara inte vill visa det offentligt.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”20 000 unga sexsäljare

anonPublicerat den  6:18 e m - Sep 14, 2009

säg aldrig aldrig kompis, bara för att ett papper säger att det bara är runt 2% betyder det inte att i verkligehetn inte är betydligt mer. samt, som någon annan skrev på någon blogg

”Märk väl att undersökningen är gjord på gymnasie-elever. Jag tror att andelen ökar markant EFTER gymnasietiden.”

_jävligt_ sant

    adminPublicerat den  2:25 e m - Sep 16, 2009

    Anon: Jo, men bara en liten andel är tillräcklig för mig att bli upprörd över situationen. Men visst är det så, det kan finnas ett mörkertal, att konfronteras med den egna inre smärtan är alltid svårt och kan göra att svaren blir friserade…

AToTheKPublicerat den  6:29 e m - Sep 14, 2009

Det är tråkigt om ungdomar/folk i allmänhet mår dåligt men det kanske inte är så att dom mår dåligt av att sälja sex utan att dom kanske mår dåligt av andra orsaker.

Eller så kanske dom gillar att sälja sex men för att ”alla” ser ner på en sex säljare så kanske dom mår dåligt av det. Dom som vill sälja sex/tjänster borde få göra det, dom som gör det och mår dåligt av det borde få hjälp att sluta.

    adminPublicerat den  2:27 e m - Sep 16, 2009

    AT: Frågan är hur många som mår bra av att sälja sex, jag tror att det är ett fåtal och att den lyckliga horan är just en myt. Sedan vad som kom först är egentligen ointressant, det intressanta är att så många mår dåligt och att samhället inte verkar vara berett att hjälpa dem.

Kent PerssonPublicerat den  6:31 e m - Sep 14, 2009

Tack för länkningen och ett bra blogginlägg.

MVH

Kent

Se mig – unga om sex och samlevnad | SvenssonPublicerat den  7:37 e m - Sep 14, 2009

[…] kollektivtrafik åt alla – Inga nya motorvägar!Anders_S on Framåt för norska antikapitalister?20 000 unga sexsäljare on Är ungdomsstyrelsens rapport egentligen så uppseendeväckande?Hampus Eckerman on Åtgärder […]

Lämna ett meddelande