Feltänk om alkohol?

Även DN och AB skriver om den problematiska alkoholutvecklingen bland unga män som SvD rapporterade om tidigt i natt. IOGT däremot verkar inte tycka att det är ett problem, eller vad man nu menar med sitt blogginlägg.

Denna forskning är som vanligt en del av bilden och kastar sitt ljus på en aspekt av ett större sammanhang. Och den trenden är tydlig, missbruket ökar de senaste åren. I det sammanhanget är det viktigt att peka på tidigare forskning, t ex om prisnivåerna och tillgänglighetens betydelse för den ökning av den totala alkoholkonsumtionen, dvs för alla åldersgrupper, som skett sedan Sveriges EU-inträde. Och i det perspektivet är det märkligt att läsa dagens debattinlägg från Systembolagets VD på DN Debatt. Debattinlägget handlar om den planerade gårdförsäljningen och att den skulle kunna ske i Systembolagets regi där man planerar vad man kallar e-beställningstjänst.

Den nyheten oroar och förvånar mig. Tydligen tänker Systembolaget öka tillgängligheten ytterligare genom att möjliggöra e-handel. Det verkar inte så klokt. Och samtidigt förvånar det mig inte när jag läser den nya VDn meritlista och bakgrund. Systembolags-VDn Magdalena Gerger har en gedigen bakgrund inom det som kallas snabbrörliga konsumentvaror, med allt från Arla till Procter & Gamble (Ariel mm). Att anställa en VD med den utpräglade säljprofilen verkar vara ett feltänk från Systembolagets styrelse, om man nu inte planerar att sälja mer, t ex genom att öppna e-handel.

Jag förstår iaf inte vilken strategi Systembolaget har, men den verkar på väg bort från en restriktiv alkoholpolitik. Att som VDn skriver ”Ett exempel på en sådan serviceutveckling är att vi på Systembolaget inom kort kommer att introducera e-beställning på vår hemsida.” handlar inte om serviceutveckling utan om försäljningsutveckling. Hur tänker man egentligen på Systembolaget och bland ansvariga socialpolitiker?

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Feltänk om alkohol?”

  1. Men frågan är om gårdsförsäljning spär på risker. Spontant känns det kanske inte som att det är samma grupper som är i riskzonen och som kommer att köpa hemgjort vin på lantgårdar.

    1. Jag vet inte riktigt om jag misstolkat Systembolaget. Men jag uppfattar att ehandeln kommer att omfatta hela sortimentet. Men det är kanske lite oklart. Sedan vad det gäller gårdförsäljningen så är det inte främst den i sig som jag vänder mig mot utan den risk vi utsätter oss för via EG-rätten att få Systembolaget inför domstol och upphävt om någon fransk vinbonde anser att gårdsförsäljningen diskriminerar och utgör handelshinder. Sedan med den alkoholkonsumtionsökning som varit de senaste 10 åren behöver vi inte fler tappställen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *