Allvarligt nytt om alkohol

SvD skriver idag om en ny rapport från Folkhälsoinstitutet om hur alkoholsituationen för främst unga män drastiskt har förändrats till det sämre med nära en fördubbling de senaste fyra åren av andelen unga män som riskerar alkoholberoende till följd av konsumtionen. Även alkoholskadorna ökar kraftigt. Orsaken är utbudsökningen.

Detta visar återigen att olika kampanjer för att minska efterfrågan inte är särskilt verkningsfulla, och att det är en olycklig politik att öka antalet utskänkningstillstånd och dylikt. Att i det läget propagera för t ex gårdsförsäljning som Expressen, och kanske särskilt editionen Kvällsposten, ägnar sig åt är helt i strid med den utveckling som behövs inom det sociala området och alkoholpolitiken. Men det krävs mer politiskt än att enbart försvara den restriktiva politik som Sverige tidigare, relativt sett, framgångsrikt fört.

Andra faktorer i undersökningen som pekar på en negativ trend är att narkotika ökar bland de avlidna och att rökningen åter ökar. Jag antar att trenden har med den psykosociala hälsan att göra, en effekt av ökad press och det samhällsklimat som råder. Vad det gäller de unga spelar t ex den extremt höga ungdomsarbetslösheten sin roll, politik inom olika områden har ju sin inverkan även på missbruksområdet. Att i det läget öka tillgänglighet och att inte agera för att minska tillgängligheten med restriktivare regler för t ex Systembolag och krogar är olyckligt.

Den utveckling som beskrivs i Folkhälsoinstitutets rapport är allvarlig och frågan är vad ansvariga politiker inom området har att säga om sveket mot drogernas offer. Tyvärr var jag inte i Kungsträdgården (DN, SvD) så jag kunde se vilken socialpolitik de rödgröna kommer att föra, men det lär väl framgå eftersom det inte bara är tandvärk som är viktigt att ha en lösning på. Åtminstone verkar det ligga i de ungas intresse.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Allvarligt nytt om alkohol”

  1. I en uppskruvad och söndertrasad värld finns det för många, (allt för många) som inte mycket att välja på utan jagar och söker alkoholens positiva (läs negativa)lugnande effekt. Det för att de skall orka med samhällets och arbetsmarknadens stegrade tempo. Vi blandar hjärtligt alla typer av alkoholvanor och får ett jäkla drickande som resultat. Lättillgängligheten av alkohol är skrämmande, inte nog med att tillstånden för att sälja sprit ges ut till höger och vänster. Utan även alla dessa garageförsälningar som bedrivs. Polis och myndigheter blundar snällt. Inte allt för sällan säljs svartsprit och de förbannade ölflaken av ”finare folk”, välbärgade människor som investerar pengarna i vackra villor och dyra bilar. Alkoholismen drabbar allt mera de yngre männen som det beskrivs i artikeln. För att inte tala på kvinnorna med sitt vindunkspimplande – tragiskt! För tjugo år sedan gick det en kvinna på tio män på behandlingshemmen, idag är det en kvinna på två män – ännu mera tragiskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *