Effekter av alliansens hälsoval

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

I Region Skåne finns något som heter ”hälsoval”. Det låter bra, som allt med valfrihet lätt gör om man inte synar vad det innebär. På REgion Skånes hemsida står det ”Hälsoval Skåne gör att du lättare kan välja var du vill få vård. Du väljer själv vilken mottagning du vill gå till och kan inte bli nekad.” Fast det gäller så klart inte alla. Missbrukare t ex.

I krisens tecken har de flesta kommuner, och förmodligen flera landsting, infört besparingar på missbrukarnas vård. Som jag skrivit om tidigare finns det cyniska tjänstemän och politiker som tycker att det är lätt att spara på denna grupp, eftersom den inte bråkar och inte heller har någon intresseorganisation som företräder den.

Men alliansen i landstinget i Skåne anger inte krisen som skäl till att man i veckan planerar att lägga ned specialistmottagningen för alkoholmissbruk i Lund. Sydsvenskan skriver om det här, och i artikeln framgår att av någon märklig anledning kan man inte kombinera det borgerliga experimentet med vårdval och specialistmottagningar för missbruk. I stället ska missbrukarvård erbjudas via vårdcentralerna, och jag betvivlar att vårdcentralerna kommer att anställa missbruksexperter när knappt specialistmottagningar gör det. Och inte ens vårdcentralerna har några krav på sig att erbjuda behandling mot missbruk, det är valfritt. Så ordet som låter så bra, valfrihet, kan i själv verket innebära att den som behöver hjälp inte får hjälp.

Det är cyniskt, lika cyniskt som besparingsskälen. Och det är alldeles uppenbart att i politikernas värld är inte missbrukare några som är värda att satsa ekonomiska resurser på, var och en får klara sig själv. Om det sedan innebär att människor dör, spelar det ingen roll för politikerna. Det är ju ändå ingen som påtalar eller driver missbrukarnas intresse, alltså är det lätt att komma undan med cynisk och mordisk politik. Det är inte så bra. Skåne har ju tidigare utmärkt sig för att medvetet strunta i att uppfylla vårdkraven för heroinister, så det är väl så att de borgerliga politikerna i Skåne är sällsynt mordiska av sig. Men vem vet, tydligen är sista ordet inte sagt…

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Effekter av alliansens hälsoval”

  1. Jag har faktiskt fått intrycket att Skånes politiska ledning har ett visst hum, och framför allt en god vilja, när det gäller missbruksfrågorna (och då är jag ändå i viss mån en cyniker när det gäller partipolitiken). Jag tror därför att den planerade nedläggningen var ett olycksfall i arbetet, och att den kommer att tas tillbaka nu när problemet uppmärksammats.

    1. Stardust: Ja, du har närmare till att tolka dem än jag. Men, detta ”olycksfall” och ”olycksfallet” med LAB-personalbristen (eller vad det nu eg handlar om) är lite väl mycket ”olycksfall” för att jag ska gilla det och tro på det. För mig handlar det mer om misstänkt människosyn där skånepolitikerna verkar duktigare än andra på att hävda ”en gång utanför – alltid utanför”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *