• magnus.callmyr@gmail.com

Folkpartiet osakligt om sprututbyte

Folkpartiet osakligt om sprututbyte

Ett antal folkpartipolitiker går i dagens DN Debatt till försvar för den politik som motsätter sig sprututbytesprogram. Man gör det genom att hävda en rad osakliga faktorer.

Dels påstår FP-politikerna att det finns ingen saklig grund för att sprututbytesprogram har någon effekt. Om det finns en rad vetenskapliga artiklar tillgängliga, googla. För den som inte orkar det rekommenderar jag en artikel skriven av forskaren Bengt Svensson som tydligt redogör för vetenskap i frågan. Den artikeln förklarar också de metodologiska problemen med forskning av det slag som nu diskuteras. Intresserade tar med fördel del av den genomgången i Svenssons artikel.

Dels baserar de sig på Brittons studie av sprutnarkomaner som jag kommenterar den 13 och 14 juni i år. Det visar sig att Britton letat narkomaner i parker och på campingplatser, samt på Sergels torg och Stureplan. Britton visade genom detta sin okunskap om missbruk, de unga missbrukarna som det talas om finns inte där. De döljer sig inte väl, de finns bara inte där okunskapen letar. Och dessa folkpartister baserar sina åsikter på Britton, kanske är det hans professorstitel som lockar. Men man behöver inte förstå ett ämne enbart för att man är professor. Tro mig, de flesta narkomaner rör sig inte där Britton rörde sig. Det är helt osannolikt att Brittons studie ens får kallas forskning, det måste väl ha funnits någon opponentgrupp någonstans som sågat Brittons metod.

Folkpartisterna tror att den svenska narkotikapolitiken lett till att det inte finns så många unga missbrukare, utifrån Brittons studie. Den svenska narkotikapolitiken är relativt bra, jämfört med andra länder, men, det är inte så att den leder till den slutsats dessa herrar tror sig kunna dra.

dels visar FP-politikerna okunskap genom att tro att sprututbyte skulle leda till fler missbrukare. Det visar att de inte har någon aning om vad de pratar om. Det fungerar inte så att man tänker, som dessa FP-are verkar tro, ”Å en ren spruta, vad ska jag göra med den, jag kanske ska börja knarka, det har jag inte gjort förut, alltså måste jag använda denna fina rena spruta till att knarka”. Det resonemanget kanske fungerar för FP-väljare, Bard exkluderad, men inte i verkligheten.

Sedan, kära FP-poilitiker, talar ni enbart om HIV, struntar ni alla dem som dör till följd av cancer som Hepatit kan orsaka? Eller visste ni inte att det är ett betydligt mer allvarligt hot än HIV?

Om missbruk kan man uppenbarligen uttala sig utan att ha särskilt mycket kompetens i frågan. Jag undrar om det finns något mer område som man kan komma undan lika lättvindigt med osakliga uttalanden inom?

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Folkpartiet osakligt om sprututbyte

StardustPublicerat den  2:45 e m - Aug 18, 2009

Lyckligtvis är detta inte folkpartiets officiella uppfattning i frågan. Inom folkpartiet ryms både pragmatiska liberaler (som förespråkar sprutbyte och andra skadelinrande åtgärder) och en RNS-falang, som är ivriga tillskyndare till den repressiva narkotikapolitiken. I den senare falangen – som är relativt marginaliserad inom partiet – återfinns bl.a. Birgitta Rydberg samt två av den aktuella artikelns undertecknare, Per Johansson och Rolf Bromme. Johansson är generalsekreterare i RNS, Bromme är nykterhetsivrare som varit verksam inom diverse talibanorganisationer.

    adminPublicerat den  2:58 e m - Aug 18, 2009

    Stardust, så må vara men FP har ett stort ansvar för blockering i Stockholm som du vet… Jag har ställt frågan förut, om de menar allvar, varför viner inte partipiskan nu? Nåja.

StardustPublicerat den  3:57 e m - Aug 18, 2009

Problemet är nog just att partiet är kluvet, samt att partiledningen inte vill köra över en stark partiföreträdare i rikets huvudstad. Att det är för sorgligt att omsorgen om en partivän ska gå före omsorgen om de behövande narkomanerna är vi helt överens om, men det är nog dessvärre partipolitikens villkor…

KrillePublicerat den  12:14 f m - Aug 19, 2009

Det som är mest spännande är att de föreslår utökad smittestning och information som alternativ. Det jag inte förstår är hur de tänkt sig hitta sprutnarkomanerna, speciellt de som precis börjat?

Däremot om man inför ett sprututbytesprogram så är det lättare att fånga in ”nybörjarna” eftersom de förmodligen är mest intresserade av rena sprutor och man får kontakt med alla som inte söker kontakt med sjukvården annars.

DossanPublicerat den  11:24 e m - Sep 5, 2009

Jag håller i stort med författaren till inlägget Osakligt Folkpartiet. Jag vill bara börja med att säga; jag har inte läst Brittons pec. Jag har dock följt debatten i stort under flera år och läst ovan inlägg.
Det är oupplyst att säga att sprututbyte ej har effekt mot smittspridning, läs internationella studier.
Man kan bara konstatera att det i nästan varje parti finns det grupperingar som motarbetar tex sprututbyte.
Vad jag förstår grundar sig tex Narkotikafritt samhälle och FMN ställningstagande på moraliska grunder och att ”det känns fel”
/”ger fel signaler”.
-Det må så vara, men man ska inte ursäkta dessa åsikter med vetenskap.

Lämna ett meddelande