Vad är missbruk?

Diskussionen kring vad som är missbruk är ständigt aktuell. Vi som samhälle verkar inte på det klara med hur vi konstruerar missbruk som kategori. Den rådande föreställningen är att missbruk handlar om alkohol och narkotika. Det är bara att studera hur sjukvården konstruerar problematiken i deras diagnosmanual, där fokus ligger på alkohol och narkotika (se ”Om missbruk” ovan), eller den ovilja att förstå vad missbruk handlar om och hur det kan överföras på andra områden (se t ex diskussionen med Expressens ledarsida som jag hade här och här (ledarskribenten JOhannes Forssberg)). I dagens SvD finns en nyhet kring hur de som har problem med spelmissbruk (i termerna dator- och tv-spel).

I SvD framgår hur politikerna såväl som vården sviker de som har problem med detta objekt. Det är ännu en anledning, förutom de som jag skrev om i dagens första blogginlägg, till att politikerna och de som väljer politikerna måste intressera sig för socialpolitiken bakom att vården har problem. Det är en frågeställning som borde intressera alla som har barn, hur ser vi på missbruk och vilken vård finns för detta. När barnen väl har problem och tillvaron försvinner genom tvspelandet är det för sent för föräldrarna att engagera sig om inte politikerna och vården har förstått att detta är ett problem som det måste finnas resurser till. Om det inte handlar om rika föräldrar som har råd att köpa en behandlingsplats på något av de privata behandlingshemmen som hanterar frågeställningen, två är nämnda i SvD-artikeln.

Ett samhälle där enbart de rika kan kan köpa vård fungerar så klart inte. Det krävs en missbrukarvård som är tillgänglig och tillräcklig för alla som har problem av detta slag. Och för att lyckas med det krävs inte bara politiska påtryckningar från väljare, utan även en omdefiniering av vad som är missbruk. Jag behandlar även den frågan i min C-uppsats, det hänger samman med konstruktionerna inom området, såväl av vad som är missbruk och vad som är vård och vad som styr de båda.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *