• magnus.callmyr@gmail.com

Vad är missbruk? Sexmissbruk.

Vad är missbruk? Sexmissbruk.

Expressen slår fast att det inte finns något sexmissbruk. Det är intressant. Och sexmissbruk är också intressant. Frågeställningen berör jag en aning i min snart avslutade C-uppsats ang Socialstyrelsens riktlinjer för missbrukarvården, vad är missbruk? Det finns en pågående debatt om konstruktionerna och definitionerna inom missbruksområdet, utifrån det tar min uppsats sin utgångspunkt.

Jag har läst oerhört mycket teori om konstruktioner och om missbruk under de tre år jag läst socialvetenskapliga ämnen på MdH och Örebro universitet, men uppenbarligen har Expressens Johannes Forssberg läst mer i ämnet än jag eftersom han så självsäkert slår fast att sexmissbruk inte finns. Eller så handlar det som vanligt om att Expressen inte har en aning om vad de skriver om.

Det som Expressen skriver om denna gång handlar om ett radioprogram i Sveriges Radio P1. Programmet tog upp sexmissbruk utifrån dels en kvinnas berättelse om sex utan närvaro, dvs som objekt. Det har nog många haft, men det är inte det berättelsen handlar om, det är när konsekvenserna kommer, när beteendet att använda objektet för sinnesförändring upprepas om och om igen trots negativa konsekvenser, i linje med så som jag beskriver missbruk på ”faktasidan om missbruk” ovan. Den sidan är baserad på vetenskap.

Jag har ingen aning om varför liberaler som Johannes Forssberg har ett behov av att visa upp sin okunnighet i frågan, eller för den delen varför han har ett behov av att kränka Matilda som delgav sina erfarenheter, men det som är märkligt är att det i missbruksfrågor alltid är så enkelt att uttala sig utifrån eget tyckande. Men kanske kan Forssberg presentera den vetenskap han så lättvindigt pratar om. Om Forssberg ska ses som någorlunda seriös, så borde han ju lätt kunna bevisa sina påståenden. Sedan kan jag hålla med Forssberg om att Erik Sundby kanske inte förde det mest vetenskapliga resonemanget, men det är en annan fråga och en annan problematik kring behandlingssvängen och dess oförmåga att utgå från vetenskap.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

15 reaktioner på ”Vad är missbruk? Sexmissbruk.

PennelinaPublicerat den  8:18 e m - Jul 28, 2009

Hej!

(Jag fann ingen e-post att sända tacket till! Brukar inte missa så stort, men gjort är gjort… har fixat till det nu. Tog bort din kommentar då jag ändrat inlägget)

Otroligt flott blogg du har! Det finns många typer av missbruk så information och debatt är livsavgörande för alla som drabbas, på ett eller annat sätt.

Många kramar och tack från Pennelina.

  adminPublicerat den  10:41 e m - Jul 28, 2009

  Pennelina: Jo, förstod att du inte menade det så, men jag fick svälja några ggr för att greppa det. Tack för kommentaren om bloggen, och jag håller med dig om att debatten är viktig och att det är sunt att diskutera saker och ting! Allt gott! /M

JiPublicerat den  8:31 f m - Jul 29, 2009

Ja det är besynnerligt hur många människor uttalar sig kategoriskt om saker de inte har någon aning om egentligen, eller som de läst en och annan avhandling på?!
Jag fattar inte, för mig handlar det om att vi på något sätt vill fly något, och då är sex ett kortsiktigt mycket belönande system 😉
Jag vill göra en hemsida, och håller på med en i Google, om destruktiva relationer, (mitt favvoämne) så jag ska försöka skriva lite om det också.

Kram hela SOOOOLIGA dan
Ji

  adminPublicerat den  1:36 e m - Jul 29, 2009

  Ji, ja, det är märkligt med uttalanden av det slaget och det är märkligt att när man frågar efter belägg så kommer det inget. Sedan är sex som du säger väldigt starkt, det är belömande, det är ibland en falsk intimitet och ibland är det enbart oerhört effektivt för att framkalla mer eller mindre omedvetna känslor som i sin tur kan vara väldigt åtråvärda hur destruktiva de än är. Been there done that…
  Destruktiva relationer är intressant ämne, och svårt, som vi vet… på olika sätt. Jag tycker att ditt projekt låter spännande, ska bli kul att se när du är klar! Kram hela rullgardindan! /M

JiPublicerat den  8:27 e m - Jul 29, 2009

MC kan du komma ner till Anna och mig?

  adminPublicerat den  8:55 e m - Jul 29, 2009

  Ji: Hehe. Med tanke på att du har dissat mina 2 senaste mail och A mitt senaste till henne så känner jag mig totaldissad av er ju. 😉 Fast det är väl på tiden nu va? Att vi sammanstrålar. Har lite funderingar kring det, kanske prata vidare på mail lr msn? Min msn e mksblogg och så snabela o så hotmail.

Markus RuntzellPublicerat den  11:47 f m - Jul 30, 2009

Det finns en hel industri som livnär sig på att uppfinna och ”bota” en mängd olika ”missbruk”.

Sexmissbruk finns inte. Nu är paniken nära! Vilket missbruk skall falla härnäst? Nu gäller det att rädda bidragen!

MariaPublicerat den  11:44 e m - Jul 30, 2009

Också jättebra skrivet. Hoppas du doktorerar och skriver debattartiklar flitigt.

  adminPublicerat den  12:23 f m - Jul 31, 2009

  Maria: Jättekul att du gillade det jag skriver i dessa två inlägg. Doktorerar är nog inte nån större risk för, jag har ju knappt fått ihop min c-uppsats… och frågan är ens om mitt resonemang och kritik av samhället i den ens passerar genom godkänd-kvarnen på den nivån… Jaja. Men debattartikel ska det nog bli. 🙂 Tills dess får vi debattera här, och hittar du inlägg som du inte gillar eller inte håller med om så går det utmärkt att skriva det oxo! Jag gillar en (god och sund) debatt!

MariaPublicerat den  10:07 f m - Jul 31, 2009

Kandidatuppsatsen är ju det svåraste. Sen är ploppen ur.

Vad är missbruk?Publicerat den  3:01 e m - Aug 9, 2009

[…] det kan överföras på andra områden (se t ex diskussionen med Expressens ledarsida som jag hade här och här (ledarskribenten JOhannes […]

Åsa HellbergPublicerat den  9:32 f m - Aug 20, 2009

Vi som lever med missbruket i vår närhet vet att det finns, tro mig.
Jag har skrivit en bok om hur det är att vara anhörig, Casanovas Kvinna, som kommer ut i september. Om problematiken med missbruket är svår att förstå så är anhörigproblematiken förstås ännu svårare att acceptera. Finns inte missbruket finns inte heller inte en anhörigproblematik…

Jag vill sätta ljus på det som är vår problematik och som är så oerhört svår att prata om.

Tack för ett bra inlägg,
Bästa hälsnignar Åsa Hellberg

  adminPublicerat den  12:31 e m - Aug 20, 2009

  Åsa: Håller med dig och hoppas det går bra med din bok. Det behövs! För båda våra sidor av saken tror jag är viktiga att föra fram. Tyvärr, vilket jag märkt inte minst när jag arbetat med jobbsökande, så är våra erfarenheter, hur självupplevda de än må vara, betydligt mindre värda än div mer eller mindre utbildade förståsigpåares. Det är märkligt. Men men. Allt gott!

Lämna ett meddelande