Cynisk SvD-ledare

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Det förslag som KD lade fram igår för begränsning av alkohol mötte på stort motstånd från de flesta håll, alternativt tystnad från de rödgröna. Idag riktas kritik mot KD från SvDs ledarsida. Tvärtemot vad den forskning som jag redovisade i gårdagens inlägg anger för möjlig väg för att stoppa problematiken, så propagerar SvD för sänkta priser och färre regleringar.

SvD menar att det handlar om kampen mot svartspriten. Så, vilket problem har svartspriten varit? Inte särskilt stort, och den ökar t o m trots de lägre priserna som vi fått sedan EU-inträdet. Det visar följande bild över alkoholkonsumtionen i Sverige:

X

På 1970-talet, samt 1980-talet) när vi hade de höga nivåerna vi ser idag i alkoholkonsumtion, och de större regleringar än vi har idag stod den ”oregistrerade” (privatinförsel, smuggling och hembränning) alkoholkonsumtionen för ca 12-16% av konsumtionen, den illegala sidan av detta var ca en fjärdedel. På 2000-talet har den oregistrerade varit ca 30%, och den illegala sidan av det ca en tredjedel. Så frågan är vad SvD vill motverka, och varför? Men det handlar väl om en framflyttning av ”liberala” positioner. Eller vad är det för väderkvarnar SvD vill slåss emot?

Konsekvenserna av en framflyttad liberalisering inom alkoholområdet kommer att bli stora. I en studie från 2007 undersöktes effekterna av en avreglering av alkoholmarknaden, vad det skulle innebära om alkohol såldes i mataffärerna. Den visade att alkoholkonsumtionen skulle öka med 29%, dödsfallen skulle bli 1500 fler årligen, sjukskrivningsdagarna skulle bli 16 miljoner fler årligen och varje år skulle misshandelsfallen bli 14 000 fler. Källa: CAN 2008. Till dessa siffror kan vi lägga aspekten som en av kommentarerna till gårdagens KD-utspelsinlägg förde fram, antalet barn som växer upp i denna problematik, med alla de konsekvenser det medför, kommer att öka i samma proportioner, är det det som alliansens liberaliseringsvänner i Fp och C vill åstadkomma?

Under åren 1979, som var ett ”rekordår”, till år 2000 lyckades Sverige minska alkoholdödligheten med 22% för männen, men mellan år 2000 och 2006 har den ökat med 14%. För kvinnors del konstateras en ständig ökning, år 2006 ligger dödligheten för kvinnor 16% över nivån från 1979. Källa: CAN 2008. Vad har de olika politiska partierna för förslag för att motverka detta, och hur vill SvD minska den trenden? Och vilken vetenskap baseras de åsikterna på? Det skulle vara intressant att få svar på!

Redan nu ser vi en ökning i sjukvårdstillfällen till följd av den konsumtionsökning som skett. Som forskningen vid SoRAD visat är knappast lösningen att sänka priset på alkohol, att föreslå det är inte bara ovetenskapligt, utan cyniskt och oklokt.

X

Det är ju åtminstone bra att svenska folket förstått, tack vare utvecklingen i Finland? enligt SvD, sambandet mellan skatt och alkoholkonsumtion och alkoholskador. Rekordfå är emot en sänkt skatt, det vore intressant att se hur många som skulle kunna tänka sig en återgång till den tidigare politiken…

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Cynisk SvD-ledare”

  1. Alla vet att Jeppe super, men inga av dessa ”experter” har, så jag sett det, försökt förklara varför. Hur är det med exkapism från det så kallade välfärdssamhället? Kan det vara att ett lyckligt liv avbröts genom makans/makens tidiga död? Vad gör ”samhället” åt sådant? Lyckligtvis är det inte långt från Helsingfors till Reval eller Tallinn, som dEt heter på estniska.

    Måttlighetare

    1. Gunnar: Jag håller med dig om att det är osannolik ofokusering på orsakerna till att missbruket ser ut som det gör och de fakto ökar. En lyckad missbrukspolitik fokuserar inte bara på utbudet utan även på efterfrågan, och arbetar förebyggande. Det är lite si och så med alla de områdena… Så, bra synpunkt, även om jag inte förstår referensen till Tallin… ALlt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *