• magnus.callmyr@gmail.com

Ett klokt KD om alkohol

Ett klokt KD om alkohol

Alkohol, och främst alkoholmissbruk, har kraftigt negativa hälsoeffekter. Det är inget nytt, och det har igen visats nyligen genom en mycket stor forskningsstudie som följt nära 6000 män under 35 år, som jag skrev om häromdagen. Därför ligger det i samhällets intresse att minska alkoholkonsumtionen.

Tyvärr har trenden i Sverige de senaste åren gått i motsatt riktning, och vi dricker mer och mer, det framgår bl a i en artikel i SvD idag, en artikel som också visar på att i Europa dör 10% av befolkningen i alkoholrelaterade sjukdomar, jmft med världssnittet på 3,8%.

Den svenska alkoholpolitiken har varit utsatt under en tid, bl a till följd av EU-inträdet. Och förutom tillgänglighetsförändringar har prisnivån sjunkit. Och den forskning som SoRAD bedrivit visar på ett starkt samband mellan prisnivå och konsumtion. Det leder till problem som vi inte kan blunda för. Idag går KD ut med ett utspel om att förändra prissättningen och funderingar kring att reglera reklamen (SvD, AB). Det är ett mycket klokt förslag. Naturligtvis sågas det av övriga allianspartier som tvärtemot forskningens slutsatser föreslår sänkta priser, allt i linje med populism och avsaknad av solidaritet med de som håller på och kommer utveckla alkoholproblem och -beroende av den utveckling vi ser nu.

Det finns en rad bloggare som kommenterar KDs utspel, det är mest alliansbloggare som kritiserar, och så någon enstaka rödgrön blogg som inte heller anser att solidaritet och på vetenskap baserad politik är att föredra. Men, som vanligt i dessa frågor är det särskilt tyst från de rödgröna bloggarna. Solidaritet med samhällets mest utsatta verkar inte vara någon fråga för de rödgröna bloggarna. Det är sorgligt. Och det är lite svagt att inte kunna erkänna att i denna fråga hamnar KD rätt.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Ett klokt KD om alkohol

Markus KylbergPublicerat den  5:54 e m - Jul 6, 2009

tror du är fel ute här tyvärr. Med högre skatter i Sverige tror jag att hembränningen och smugglingen kommer öka en hel del. Jag tror att det optimala skulle vara om vi kunde skapa en mer hälsosam syn på alkohol, det finns massor att göra istället för att höja skatterna. Att skatterna måste vara höga håller jag med om, men de måste vara precis lagom höga för att undvika att smugglingen ökar.

  adminPublicerat den  6:16 e m - Jul 6, 2009

  Markus: Jag tror visserligen att smuggling och hembränning är det ett relativt begränsat antal som ägnar sig åt. Men, det jag nog (ev) glömde skriva är att det skadar inte om denna utveckling kan drivas utifrån europaparlamentet så att övriga EU-länder får en mer hälsosam alkoholpolitik också.

  I övrigt, vad har du för kommentar till forskningen som visar att sedan priserna sänkts till följd av EU så har konsumtionen stadigt ökat och att priset är den starkaste förklaringsvariablen?

   Markus KylbergPublicerat den  7:10 e m - Jul 6, 2009

   Håller med dig om att EU borde ha mer kontroll över alkoholpriser, så att de håller en jämn nivå över hela europa, allt för att göra det mindre lönsamt att smuggla eller att köpa alkohol utomlands.

   Jag tycker inte att alkoholkonsumtionen behöver ha så mycket att göra med priset egentligen. Svenskarnas alkoholtraditioner tillsammans med hur tillbakadragna och avskärmade vi är bidrar till att vi super röven av oss för att kunna umgås och ha kul. Vi måste därför jobba mot ett öppnare Sverige som tar in andra kulturer och skapar nya traditioner istället för att hänga kvar vid allt gammalt. Det borde hela världen göra.

   Det är vår syn på alkohol som är fel, inte priserna. Om man VILL skada sin lever och bli packad och göra bort sig så tycker jag att man ska få göra det till ett så bra pris som möjligt. Därför handlar det om att få människor att vilja avstå från alkohol, eller åtminstone redlöst supande. Allt behöver inte handla om pengar!

    adminPublicerat den  7:25 e m - Jul 6, 2009

    MArkus: Var inte så skeptisk till forskning. Det kan vara rätt skönt att luta sig mot vetenskap ibland! Sedan tycker man kanske inte alltid om det den kommer fram till… men det är en annan fråga.
    Det är intressant att det är så mycket tyckande i dessa frågor, och sån stor rädsla, näst intill förakt, för vetenskap. Det är lite märkligt.

     Markus KylbergPublicerat den  7:52 e m - Jul 6, 2009

     Jag har absolut inget förakt till vetenskap, prissänkningar kan absolut vara den största orsaken till att drickandet ökat. Men om vi hade haft en annan attityd till alkohol tror jag inte att priset hade gjort så stor skillnad. Jag tycker att det stora problemet ligger i våra alkoholtraditioner. Det finns ju andra länder där priserna är mycket lägre, men supandet är mycket mindre, tack vare en mer vettig syn på alkohol.

     adminPublicerat den  8:01 e m - Jul 6, 2009

     Markus: Sant, visst är det så att vi har en märklig inställning till alkohol och att det krävs för att vi ska klara av att vara sociala. Det är skumt, och rätt förolämpande för dem som dricker eller hur man ska uttrycka det. Så, absolut, attityder är också viktigt att arbeta med. Frågeställningen är inte enkel så det finns inga enkla svar, t ex prishöjningarna skulle inte vara enda lösningen osv.

Skånsk arbetarePublicerat den  6:20 e m - Jul 6, 2009

Jag erkänner utan omsvep att jag tycker om att dricka ett par öl mer ofta än då och då. Klart vi kan höja alkoholskatten, jag kommer att dricka mina öl ändå. Om nu det skall bli en kollektiv höjning så tycker jag att vi skall ha STRANDFOGDAR som håller koll på individer som solar för mycket och utvecklar hudcancer. Detta skall ingå i en ny strandskatt för alla. Sen har vi alla fortkörare i bil som kanske berövar en människa sitt liv. Där bör vi ha en fartdåreskatt som berör alla. Det kollektiva betalar.. Sen har vi alla hedersmord i Sverige i vårt nya goa mångkulturella Sverige som vi givetvis vi måste sona för kollektivt. En månad i fängelse kollektivt….

Magnus…… vikket planet é du ifrån…….?

  adminPublicerat den  6:26 e m - Jul 6, 2009

  Skånsk arbetare: Visst, har du belägg för det du skriver så håller jag helt med dig om att vi ska agera enligt ditt förslag. Det är alltid bra med fler som tänker till och som grundar sina åsikter på vetenskapliga rön.

Vår felaktiga syn på alkohol « Markus KylbergPublicerat den  9:43 e m - Jul 6, 2009

[…] bloggar om Gunnar Hägglunds uttalande om alkoholskatter har jag blivit både frustrerad (över de som håller med honom), och överlycklig (över att det fortfarande finns människor här och var med fungerande […]

TheaPublicerat den  10:14 e m - Jul 6, 2009

Skånsk arbetare: sånna som du borde betala straffskatt för att få vara mer än lovligt korkad! Om du inte kan se skillnaden på någon som dricker för mycket och någon som solar så råder jag dig att i fortsättningen knipa igen; det är bättre att hålla käften o låta folk tro att man är dum, än att öppna munnen o bekräfta det. O medans du sitter där o håller käften så kan du sända en tanke till alla barn som växer upp i ett hem med en eller två missbrukande föräldrar. Förresten, sänd flera tankar för det är en hiskelig massa barn. Att döma utifrån din enormt egoistiska kommentar, antar jag att detta är den enda solidaritet du någonsin kommer att visa för dessa oerhört utsatta barn….

  adminPublicerat den  10:20 e m - Jul 6, 2009

  Thea: Alkohol är ett känsligt ämne… man får alltid stryk om man uttalar sig om det på det sätt som jag gör. Alkohol ska vara billigt och lättillgängligt tycker de flesta. Kanske fram till dess att deras barn blir överkört av ett rattfyllo eller dylikt… men men… Det är ju dumt att tänka till före, eller tydligen också dumt att tänka till och bry sig om den viktiga aspekt som du tar upp! Tack för din kommentar! Allt gott!

NetRunnerPublicerat den  9:37 f m - Jul 7, 2009

Bättre att höja skatten för politikerna.

Lämna ett meddelande