Alkoholmedier

Det är rätt intressant. Titt som tätt dyker det upp mer eller mindre stort uppslagna artiklar i de stora tidningarna, främst Aftonbladet, Expressen, DN och SvD, kring hur hälsosamt det är med ett par glas vin om dagen etc. Ofta är det vetenskapligt svaga studier, små urval, korta studier, inga kontrollgrupper, undersökningar betalda av producentintressen etc. Ändå skrivs det om dem.

Nu har en stor studie av 5 772 män (obs!) som följts under hela 35 år publicerats. Resultatet är att redan vid 8 små glas vin i veckan eller 2 liter öl i veckan löper man större risk för sjukhusvård, och längre sjukhusvistelser, än en kontrollgrupp som inte dricker. Studien visade också att problemen blev värre ju mer man drack. Det är en tydlig bild av alkoholskadorna. Om detta skriver DN, SvD, AB, Expr (vad jag kan se) ingenting idag. Antingen är det inte intressant, eller så kanske det motverkar alkoholannonsering, vad vet jag. Men det kanske kommer i morgon. Tv4 har iaf skrivt om det.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Alkoholmedier”

  1. Och likadant var det med CAN:s rapport om ungdomars drogvanor. De flesta tidningar skrev stort om att alkoholdrickandet minskar bland ungdomar. Vad ingen nämnde var att narkotikaanvändandet för första gången på nio år ökat…

    1. Ja, visst är det märkligt med media och deras förhållande till dessa frågor. Det behövs fler journalister, bland annat, som känner lite extra för området!

  2. Håller med om att vi har en alldeles för liberal syn på alkohol idag, och kvällspressen gör det inte bättre. Att alkoholproducenter får göra reklam över huvudtaget tycker jag är galet, man ska behandla alkohol den drog det faktiskt är. Att en striktare alkoholpolitik skulle främja smuggling är ju bara skitsnack, om alla länder går ihop och jobbar tillsammans kan man antagligen minska alkoholkonsumtionen rätt ordentligt.

    1. Markus: Ja, alkoholdebatten är väldigt bortglömd till förmån för narkotikadebatten. Båda behöver vridas och vändas på! Och det är väldigt märkligt med reklam för alkohol, men EU kostar mer än enbart medlemsavgiftsmiljarder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *