Svar till Expressen

I Sverige dör drygt 2 000 människor varje år av alkoholrelaterade skador. Omkring 400 000 människor har en konsumtion som är problematisk och leder till konsekvenser för dem och deras anhöriga, inte minst de barn som växer upp i dessa förhållanden. Det lidande som alkoholen skapar är kanske svårt för dem som inte levt nära den att förstå. Det är den enda förklaring jag kan hitta till varför liberala Expressen allt oftare driver en inhuman politik på deras ledarsida.

I en ledare idag ifrågasätter Expressen varför inte alkohol får säljas direkt till allmänheten från det ställe där den produceras, t ex de s k vingårdarna i Sverige. Argumentation för detta är dels baserad på att alla andra EU-länder tillåter det och dels baserad på det taffliga argumentet att det skapar en ”levande landsbygd”. Desperationen måste vara hög hos liberalerna om man måste ta till argument som ”levande landsbygd”, det finns nog betydligt kraftfullare åtgärder som kan tas till om landbygsbefolkningen vill skapa en mer levande landsbygd.

Att tillåta ”vingårdsförsäljning” i Sverige skulle innebära att Sverige tar ett steg till på vägen att göra alkohol mer lättillgängligt. Liberalerna flyttar ständigt fram positionerna, med siktet så klart inställt på att få till försäljning i vanliga livsmedelsbutiker. För när man hela tiden flyttar fram positionerna spelar det ju ingen större roll om man flyttar fram gränsen lite till. Steg för steg ska alkoholen göras mer synlig och mer lättillgänglig, det är uppenbar strategi från liberalt håll. Föga tanke går till de sociala konsekvenserna, där lägre priser och ökad tillgänglighet skapar allt större konsumtion i Sverige, och med det följer så klart ökade konsekvenser och ökat lidande för dem som inte ”kan hantera alkoholen”.

Så förhoppningsvis får de utländska turisterna som Expressen värnar om med denna debattartikel fortsätta vara besvikna på deras sverigebesök.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *