Besparingarnas orsak?

Jag besökte idag RFHLs hemsida, där fanns det en blogg (som tyvärr inte är så aktiv). Och i bloggen fanns det ett brev från en fd anställd vid socialtjänsten i en skånsk kommun. Jag återger delar av brevet här:

”Min uppgift enligt annonsen och anställningsintervjun var att utveckla ett öppenvårdsalternativ i kommunal regi. Det verkade lugnt och bra och lät spännande. Så här blev det:

Öppenvård i kommunal regi betydde att ta hand om allt.
Vår socialdirektör meddelade i sitt jultal att kommunen under 2008 haft 4 LVU-placeringar, en LVM-placering och ingen frivillig behandlingsplacering.

Detta är mycket bättre än tidigare år men målet är att inte ha någon extern placering och detta ska uppnås under 2009. Hon ville också påminna oss om att missbrukarna är den grupp som överklagar minst så det är där besparingarna ska sättas in.

Så mitt jobb har varit att tillsammans med en lönebidragare ersätta LVU, LVM samt frivilliga placeringar. Jag jobbar just nu med en 14-åring och en 73-åring i samma grupp plus några till.
Ni får själva gissa vilket parti som är störst i denna kommun, en ledtråd är att man satsar på att bli 2009 års företagsvänligaste kommun.”

2008 fanns det alltså i denna kommun 4 ungdomar och 1 vuxen vars missbruk var så allvarligt att de riskerade att ”allvarligt skada sig själv”, dvs i stort sett tillhöra de ca 3000 individer som varje år dör i Sverige till följd av sitt missbruk. Precis som jag skrev om i förmiddagens inlägg skulle det uppenbarligen sparas på dessa individer, och precis som i Eskilstuna kommun och Hallsbergs kommun skulle det i stället satsas på ”hemmaplanslösningar” i stället för kvalificerad vård. I denna skånska kommun anges skälet bakom ovanstående brev att socialchefen/”socialdirektören” menar att det är enkelt eftersom att missbrukare överklagar beslut minst av alla. Och så kanske det är, det är ju inte helt enkelt att överklaga myndighetsbeslut.

Och kanske är det så att de åtgärder jag skrivit om, i Eskilstuna och Hallberg, inte alls handlar om att det är socialdemokratisk missbrukarvård i praktiken, kanske är det bara så att i grunden ligger samma praktiska syn på kommunal ekonomi och benägenheten att överklaga. Det är om möjligt en än värre människosyn än att inte erbjuda den vård som behövs och som varje människa har rätt till.

I så fall kanske det är dags att se över socionom-utbildningarna så att socionomer, som sedan blir socialsekreterare och i en del fall socialchefer, får diskutera och lära sig mer om detta med människosyn och människovärde. Och i kombination kanske kräva att politiker blir lite bättre på att se till att socialtjänstlagen följs och att politikens praktik ligger mer i linje med en human människosyn.

För det kan väl inte vara slumpen att det i två kommuner finns en socialchef som menar att missbrukare bara vill äta upp sig och en annan som menar att det är säkrast att spara på missbrukare eftersom de inte gör sina röster hörda. Något verkar vara allvarligt fel med människosynen bland socialcheferna.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Besparingarnas orsak?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *