• magnus.callmyr@gmail.com

”Nya” droger, om nätdroger

”Nya” droger, om nätdroger

Nerikes Allehanda rapporterar om att polisen och socialtjänsten i Örebro har problem med nya droger. Det är olika ”amfetamin-aktiga” preparat och cannabis-aktiga Spice, dvs några av de nya designer-/nätdrogerna som florerar. Så nya är de ju inte, några av preparaten har som NA konstaterar narkotikaklassats redan, andra har åtminstone på Flashback varit ”kända” i långt över ett år, som t ex 4-fluorametamin. Men då kanske man måste vara insatt i drog- och missbruksområdet för att känna till detta fenomen.

Polisen och socialtjänsten kan inte hantera det, vad det verkar enligt NA. Det förvånar mig inte särskilt mycket. Detta är en sida av problematiken kring hur samhället ser på missbruk, något som jag kommer att belysa i min kommande uppsats kring hur Socialstyrelsen resonerar, diskursmässigt, kring missbruk. Definierar man missbruk utifrån den dominerande diskursen medikalisering med sin bas i medicin-vetenskapen, vilket förefaller vara den rådande vetenskapsdisciplinen inom missbruk, något som jag tycker är olyckligt, blir det så klart problem när vetenskapen möter verkligheten. Konsekvenserna blir bland annat det som polisen och socialtjänsten nu förvånas över i Örebro.

Ett förslag är att polisen och socialtjänsten t. ex. diskuterar med Socialstyrelsen att angreppssättet kring de nationella riktlinjerna för ”Missbruks- och beroendevården” inte är hållbart. Missbruk är en allt för komplex frågeställning för att lämnas åt en vetenskapsdisciplin att dominera. För att förstå missbruk måste man som jag ser det integrera perspektiven medicin (biologi), psykologi och sociologi. Hade socialstyrelsen gjort det hade inte de nationella riktlinjerna sett ut som de gör med fokus på enskilda preparat, enligt mig handlar inte missbruk om vilket preparat man använder. Men mer om det kommer väl att diskuteras här när jag väl blir klar med min uppsats.

Ett annat förslag är att man skaffar särskild kompetens och kännedom om dessa ”nya” droger. Men även det kräver en annan inställning än dagens bland berörda myndigheter.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

2 reaktioner på ””Nya” droger, om nätdroger

JossanPublicerat den  3:20 f m - Aug 27, 2015

Fan så bra du skriver! Håller med dig om allt som har med mdpv eller andra nätdroger att göra. Lever med en som missbrukat bla. Mdpv under en lång period och han bara skrattade åt de sakerna aftonbladet hade skrivit, han har hoppat från balkonger enbart för han varit vaken länge och hjärnan börjar tro på allvar på de tankarna man har, ofta paranoida tankar, och varför hoppar så många från balkonger? Blev du våldsam? Frågade jag honom, hans svar var 1 – för att komma ut så fort som möjligt och 2- haha nej inte ett dugg våldsam, istället lugn när jag tog det iv. Det är så fel att de fortfarande kopplar mdpv med ”kannibaldrogen” när de inte ens hade riktig FAKTA.

Du skriver precis som jag tänker, grymt bra!!
Med vänlig hälsning,

Lämna ett meddelande