• magnus.callmyr@gmail.com

Kompetens

Kompetens

Tack Isprinsessan för länk till en artikel som jag missat i DN. Det handlar om den undersökning som genomförts och som är relaterat till frågan om sprututbytet, jag skrev om SvDs artikel igår.

DNs artikel är mycket anmärkningsvärd, dels politiskt med Folkpartiets Birgitta Rydbergs tidigare uttalanden i frågan men framför allt med professor Sven Brittons uttalanden. Sven Britton är forskningsansvarig för studien som genomförts av Karolinska Institutet och Maria Beroendecentrum. Och några av Brittons uttalanden är oerhört anmärkningsvärda.

Det första uttalandet Britton gör är:

Det finns sannolikt betydligt färre sprutnarkomaner i Stockholm än vad man tidigare trott. – Siffran 7 800 är tio år gammal, jag tror att de är högst 4 000–5 000.

Britton ”tror” att sprutnarkomanerna är 4-5000. Antalet sprutnarkomaner skulle alltså ha minskat, något som går tvärtemot andra forskningsorgans slutsatser. Det skulle vara mycket intressant att se hur han kommer fram till denna siffra. Jämför han den 10 år gamla studiens resultat med hur många narkomaner man hittade  ”i parker, på illegala campingplatser, på Sergels torg och på Stureplan” då med nu, så skulle jag kunna ge Brittons studie viss trovärdighet, men nu får vi inte veta det. Bara att professorn tror något utifrån hur många sprutnarkomaner man träffat på i parker, på illegala campingplatser, på Sergels torg och på Stureplan. För det är där Britton har genomfört sin studie.

I dessa miljöer har han träffat på få unga missbrukare, så Britton är lite skeptisk till om de över huvud taget finns. Och det är klart, om man är professor och i parker, på illegala campingplatser, på Sergels torg och på Stureplan inte träffar på så många unga sprutnarkomaner så är ju en möjlig slutsats att de inte finns. Särskilt om man tror att missbruket fungerar som Britton tror:

Men injektionsmissbrukare hamnar så småningom på gatan. De allra flesta klarar inte att hålla fasaden.

Det är inte alls min erfarenhet. Jag har träffat på väldigt många injektionsmissbrukare, jag har umgåtts med dem, jag har bott granne med dem, och jag har gjort behandling med dem. Oerhört få stämmer in på Brittons uttalande ovan. En överväldigande majoritet har haft bostad, några har haft jobb, några har haft flickvänner/pojkvänner som hållit upp fasaden, överlevnadsförmågan är stor och i den ingår en viss fasad. Även för de heroinister jag känt som överlevt och återupplivats efter över 10 överdoser. Britton säger dock:

Mörkertalet kan vara stort. De som ringer en langare och får hemleverans av narkotika syns inte.

Det han har rätt i är att mörkertalet är stort jämfört med hans egendomliga undersökning, däremot är det väl väldigt få langare som gör hemleveranser. Det fungerar inte så. Men det är klart, det vore ju egendomligt om en professor inom missbruksområdet visste hur missbruk fungerar.

Brittons uttalanden fortsätter i artikeln med

Riskbeteendet – både sexuellt och när det gäller att dela sprutor – är väldigt utbrett. – Men vi ser, förvånande nog, inget samband mellan riskbeteende och infektioner.

Detta trots att hans studie visar att 80% har en dödlig hepatit-infektionssmitta och mellan 6-8% har HIV. Men visst, bland den befolkning som inte är sprutnarkomaner kanske andelen med Hepatit C är lika hög likväl som att det i ett genomsnitt av den svenska befolkningen finns 7% HIV-smittade. Då är det så klart inget samband mellan riskbeteendet och infektionerna. Jag antar att professorn gjort denna jämförelse innan han drog sin slutsats. Eller så har han inte det…

Utifrån vad jag känner till om folkpartipolitikerna Birgitta Rydberg så är jag orolig för beslutet i november när hon använder sig av rådgivare som Britton. Den känns inte särskilt trovärdigt och särskilt genomtänkt.

Och igen. Bland alla sprutnarkomaner jag träffat på, säg att jag kanske pratat med iaf 100 st, så är det en som inte hade någon dödlig infektion. Han kom från Malmö-området. Och han använde sig av sprututbytet där. Frågan är varför politiker och professorer tycker att just han ska ha större chans att överleva än de andra. Det skulle vara intressant att höra Folkpartiets Birgitta Rydberg förklara varför just Peter skulle få bättre överlevnadschanser än de andra.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Kompetens

Isprinsessan AnnaPublicerat den  5:01 e m - Jun 14, 2009

Länk till studien på SLL om du inte har den:
http://tinyurl.com/nh2hl2

(Länken fanns i den tryckta SvD – och den har ju jag…)

StardustPublicerat den  9:10 f m - Jun 16, 2009

Britton är en charlatan, inte tu tal om den saken. Men när det gäller påståendet om ”riskbeteende” så är det naturligtvis en jämförelse inom gruppen injicerande narkomaner, mellan individer med riskabla injektionsvanor och personer som är mer försiktiga. Men jag litar inte på något Britton påstår i den här frågan; han är en ”politiserande olycka”, som en av Sveriges mest kända beroendeforskare en gång uttryckte det.

    adminPublicerat den  10:05 f m - Jun 16, 2009

    Stardust: Jo, jag förstår att Britton menar att jämförelsevis mellan grupperna inom sprutnarkomanerna är HIV-smittan relativt låg, men hans uttalande blir ändå konstigt och inhumant, och inte något argument för att inte sprututbtet behövs. Jag känner också att jag inte kan lita på Brittons agenda…

Rebecca MWPublicerat den  11:34 e m - Sep 18, 2009

Jag tyckte det var lite roligt att du flera gånger påpekade att det är så självklart att en forskare inte har koll på verkligheten. 🙂 Det är ju förstås en ganska rimlig generalisering att göra. Hoppas det är något som förändras på sikt dock. Även inom forskningen behövs människor med olika slags erfarenheter.

Jag var själv drogmissbrukare till och från under åtta år. Lade av 2004. Utifrån de erfarenheterna håller jag med om att åtminstone ett par av Brittons uttalanden låter synnerligen märkliga, så som de beskrivs här.

Lämna ett meddelande