• magnus.callmyr@gmail.com

Sprututbyte

Sprututbyte

Så har resultatet från undersökningen i Stockholm kommit, som SvD skriver om här och som jag skrev om för ca ett år sedan. Och den talar sitt tydliga språk. Många narkomaner smittas av HIV och mångdubbelt fler smittas av den dödliga sjukdomen Hepatit C. Det är tragiskt, och en sida av den svenska narkotikapolitiken som vi knappast kan vara stolta över, om vi definierar oss som humana och solidariska.

Ett utbyggt och fungerande sprututbytesprogram skulle lindra och förhindra lidande och för tidig död. Men det politiska motståndet är kompakt vad det verkar. I Stockholm går landstingsrådet Birgitta Rydberg i täten för det. I sann cynisk och människoföraktande inställning är Rydbergs enda kommentar till utredningen:

–Det visar att vi måste in tidigare med förebyggande insatser, redan på mellanstadiet.

Det visar inte bara på okunskapen om missbruk inom alliansen, det visar inte bara på folkpartiets människosyn som är långt ifrån human, det visar på en oerhört naiv inställning. Det visar också på att Rydberg försöker framstå som att hon vill göra något åt problemet. Men, information om missbruk på mellanstadiet fungerar inte särskilt väl. Det är inte information på mellanstadiet som förebygger missbruk. Det är inte information på mellanstadiet som förhindrar att människor dör. Men, för Birgitta Rydberg verkar det inte spela någon roll att människor dör. Det är väl alliansens, och åtminstone Folkpartiets människosyn vad det verkar som. För om det inte vore det skulle ju Folkpartiet se till att avsätta cyniska och människoföraktande politiker som Birgitta Rydberg.

Och tror verkligen Birgitta Rydberg att minska missbruk handlar om att få information om att narkotika och alkohol på mellanstadiet? I så fall måste hon ha vunnit någon tävling om att ha minst kunskap inom det område hon är satt att styra över.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Sprututbyte

Isprinsessan AnnaPublicerat den  9:42 f m - Jun 14, 2009

Tack,
du formulerar tankarna jag hade i går.

Och dessvärre ser det (enligt DN) ut som om Rydberg skulle kunna ta undersökningen som ett tecken på att sprututbyte inte ska införas.

”– Men vi ser, förvånande nog, inget samband mellan riskbeteende och infektioner, säger Sven Britton.
[…]
Men biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) vill inte ta resultatet som intäkt för att redan nu säga nej till att dela ut rena sprutor till narkomaner. Politikerna fattar beslut i november.”

(http://tinyurl.com/ndo25f)

Hur många ska hinna bli smittade med HIV och/eller Hepatit C innan lagen om sprututbyte blir verklighet?

ataraxiPublicerat den  10:50 f m - Jun 16, 2009

En del verkar dessvärre vara immuna mot kunskap. Jag har försökt förstå varför politiker, och andra, har den syn på missbruk som de har men då svaret endast kan vara just en obehagligt cynisk ”liberal” syn på människor i nöd har jag slutat.
Mvh/P.A
PS. Glad över att bloggen lever DS.

    adminPublicerat den  12:20 f m - Jun 17, 2009

    Ataraxi: Jo, det är märkligt att förståelsen för människor är så låg bland befattningshavare och politiker. Trist. Men det är väl bara att försöka påverka. Tack för ditt ps! Allt gott!

Lämna ett meddelande