• magnus.callmyr@gmail.com

DNs människovärde

DNs människovärde

DN skriver idag på deras huvudledare och riktar kritik mot en ev vårdgaranti för missbrukare. DNs människosyn bygger på att ett lidande och en humanitär misär inte ska förhindras och botas så långt det bara går. För, för DN är inte alla människor människor, alla har inte samma rättigheter som andra.

Missbruk är ofta en psykosocial problematik, men när den yttrar sig på annat sätt antar jag att DN anser att man ska få vård. Jag har inte sett att DN agerat emot t ex de som lider av depression och deras rätt till vård. Detta säger allt om DNs människosyn. En missbrukare är inte särskilt mycket värd för DN.

DN ställer missbrukare mot äldre, mot funktionshindrade och ber svenska folket välja vem som inte ska få vård. Så kan man göra, om man vill ha ett samhälle som sorterar människor utifrån vilket värde vi betraktar att olika människor har, om vi betraktar olika individers behov av att lösa sina problem med hjälp av ett samhälle som borde finnas för att hjälpa dem som har behov. Men för DN är det uppenbarligen viktigare med skattesänkningar och annat än att ge alla människor rätt att få leva och inte bara leva utan att leva utan misär. Liv och död och livskvalitet, det är vad missbrukavården handlar om.

Sedan passar DN på att helt osakligt, som det hedrar en ”ledande gammelmediatidning” att måla upp nidbilden av missbrukarvården:

Det har funnits mycket geschäft inom behandlingsbranschen. En vacker herrgårdsliknande byggnad intill en skog, före detta missbrukare i personalen och en vårdkostnad på många tusen kronor per dygn är ingen garanti för att verksamheten fungerar.

Nej, det är ingen garanti för att vården fungerar. Men vad är syftet med denna beskrivning? Varför inte skriva om den andra nidbilden, den med inkompetenta outbildade 25-åriga socionomer eller behandlingsassistenter som inte har en aning om vad missbruk handlar om. Det är ingen garanti heller att missbrukarvården fungerar, men den nidbilden är inte lika bra, det passar inte DNs agenda att sprida fördomarna mot missbrukarna vidare. Dem som inte är värda ens att vårdas enligt DNs människosyn.

Till sist ber DN oss att välja mellan att hjälpa den unga missbrukaren och den 40-årige missbrukaren. Och inte helt oväntat anser DN, vilket alltså är en fullt möjlig konsekvens, att det inte gör så mycket om 40-åringen dör. Han har ju fått sina chanser. Så nu är det bara att vänta på när DN skriver ledaren att den som inte ändrar sin livsstil efter X antal hjärtinfarkter, den ska också sparkas ut från sjukhusen. Det är DNs människosyn sammanfattad. Det är liberal människosyn. Eller om det nu är FPs, jag vet inte exakt var DN står.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”DNs människovärde

Isprinsessan AnnaPublicerat den  9:30 f m - Maj 29, 2009

Det här är anledningen till att jag inte läser DN – för det är inte första gången deras ledarsida innehåller onyanserade (läs idiotiska) inlägg som helt saknar humanism.

Speciellt en ledarskribent har en förmåga att bedriva korståg mot utsatta grupper. Tidigare har det varit ”sjukskrivna” som klassats som lata parasiter.

En annan anledning är att DN säger sig vara ”obundet partipolitiska” men helt klart är ”liberala” dvs folkpartister.

Och jag kan bara säga en sak till: Jag är lika skogstokigt arg som du!

a.

AdminPublicerat den  10:00 f m - Maj 29, 2009

Jag brukar inte läsa ledarsidor men fick ju ”tips” om det igår. Och ju fler gånger jag läste detso argare blev jag. Särskilt när man försöker vara politiskt korrekta och skriva att människor inte ska dömas ut, när det är precis det man gör i ledaren. Fult. Å andra sidan, liberalismen är ju en ideologi för de starkaste så det kanske inte är så förvånande ändå. Sedan kanske jag inte har förknippat liberalism med en urskiljningslös orgie i fördomar tidigare, men det kanske är dags att börja se det även så nu. Inhumant och fördomsfullt. Grr.

livelevPublicerat den  12:53 f m - Maj 31, 2009

Varför relaterar jag detta till räkneexemplen med ”egnahem kontra vårdkostnad för sinnessjuka” i de tyska skolböckerna under Hitlertiden… ?

AdminPublicerat den  11:02 f m - Maj 31, 2009

Jo, det är en obehallig människosyn som framkommer… Det trodde jag väl inte om DN men som sagt, Kjöller har ju varit inne på liknande tankar förut uppenbarligen…

Lämna ett meddelande