Debatt igen

Idag följer ”tidningen” Expressen upp gårdagens debattartikel från regeringens utredare Gerhard Larsson. Och även den är inriktad på att det handlar om att Maria Larsson inget kan och att hon inget gör. Som underlag för det tas, inte helt oväntat, att Maria Larsson skulle vara negativ mot ”skadereduktion”.

Och visst är det så att under den förra regeringen tog ”skadereduceringsperspektivet” över allt mer, dvs främst kring heroin fick perspektivet att ingenting annat än substitutionsbehandling fungerade. Substitutionsbehandling innebär att byta ut heroin (alt annat opiatmissbruk) mot läkemedel, och IBLAND kombinationen läkemedel och psykosocial behandling. Främst handlade det om att byta ut heroin mot subutex eller suboxone alt metadon. Och det är bevisat att det minskar antalet dödsfall.

Men, för många innebär det att livet fortsätter likt det liv man levde som aktiv. För får man ingen hjälp att förändra livet fortsätter det lätt även om skadan att riskera att dö är reducerad, å andra sidan, om man inte får hjälp att hantera livet och inte känner att substitutionsläkemedlet fungerar så som man vill utsätter man sig för rätt stora risker, med att blanda olika preparat som är dödliga i blandning eller så är steget till återfall inte särskilt långt. Läs gärna (vilket för övrigt är en utmärkt blogg annars också) berättelsen om ett återfall här som illustrerar att lösningen på narkotikaproblemet långt ifrån ligger i den substitutionsbehandling som så många okritiskt propagerar för.

På Flashback finns det många berättelser om hur dåligt programmen fungerar, hur lätt det är att få sin substitutionsmedicin och sälja den vidare, hur lätt det är att få substitutionsbehandling etc etc. En användare berättar om hans egen historia kring heroin och substitution:

Ett annat behandlingsalternativ är subustutitionsbehandling. I en sådan behandling medicineras man under hela behandlingstiden med subutex, subuxone eller metadon. Hur stort behandlingsinslag programmen har varierar kraftigt. På vissa substutionsbehandlingar kommer patienten bara in regelbundet för att ta sin medicin. Andra program fungerar utöver medicineringen på samma sätt som drogfria behandlingar.

Och att bara ta sin medicin är ju inte mycket till behandling… då ersätter man enbart en drog med en annan. Visst, dödsfallen, de direkta minskar, men i övrigt lämnar samhället missbrukaren utan någon som helst hjälp att förändra sitt liv. Det är cyniskt.

För att få en substutionsbehandling skall man ha provat drogfria behandlingsinsatser samt ha ett till ett par års dokumenterat heroinmissbruk. Min egen erfarenhet är att det varierar mellan kommuner och socialsekreterare hur snabbt de erbjuder substutionsbehandling. Vissa socialsekreterare förespråkar in i det längsta att man ska försöka med drogfri behandling, medan andra räknar att regelbundet gå till soc och samtala samt lämna urinprov som försök till drogfri behandling.

Och att gå och prata med en socialsekreterare som kanske läst 7,5 hp om missbruk är väl inte kanske det allra bästa vad det gäller behandling. Och att lämna urinprov handlar ju mer om samhällets kontroll och disciplinering än behandling…

Angaende mig sjalv sa hade jag varit clean fran jonket i 14 manader. Men efter att ha blivit tvangsbytt over fran subutex till subuxone sa tog jag aterfall och nu ar det kort igen. Ett klockrent exempel pa att vara kemiskst beroende. Jag skulle bara ta ett par ganger. Gick som alla andra ganger, at helvete och nu ar man gift med dr jones igen.

Det här visar lite på problemets kärna. Är lösningen så starkt förknippat till vilket läkemedel man får så att man blir gift med heroinet igen när ett byte från en medicin till annan medicin när båda (i stort) är utvecklade för att åstadkomma samma effekt med signalämnena, då är det inte mycket till behandling anser jag. Inte tillräckligt iaf.

Sedan måste jag kommentera en av alla de myter som florerar, samme användare som den jag citerar skriver:

Har man hallit pa lange med heroin kan det bli sa att kroppens egen endorfinproduktion aldrig aterhamtar sig och man upplever da att man inte kan kanna ro i kroppen utan drogen.

Nu är det visserligen så att även dopamin är inblandat i signalämnen som heroin påverkar, men det är en bisak. I vilket fall som helst stämmer inte det ovanstående. Det finns ingenting som stöder att produktionen av signalämnen aldrig återhämtar sig. Det är en myt och felaktig fakta som sprids, t ex på Flashback.

Så, om det nu är så att i Maria Larsson tankar ingår att se om det finns alternativ till skadereduceringen, då förtjänar hon inte kritik för det eftersom substitutionsprogrammen rullar på rätt friskt ändå (dock inte alls så som de borde vilket ovanstående berättelse visar). För kanske är det så att Maria Larssons rådgivare läst någon av alla de forskningsstudier som finns kring hur heroinister bryter sitt heroinberoende utan substitutionsbehandling… Jag har läst rätt många sådana studier, men visst, de kräver en total förändring av missbrukarvården som den ser ut. Men det har jag hävdat länge. Allt sedan jag började kritisera Björn Fries och Morgan Johansson, SBU och Socialstyrelsen och inte minst Mobilera-myndigheten.

Intressant?

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Debatt igen”

  1. Tack du är guld! Och även till metadon och hallonsaft som ärligt och rakt på berättar om just problemen inom substitusionsvården och den nästintill obefintliga behandlingen, förutom den strängt regida kontrollen av de som ingår där.
    Därför utvecklas också metoderna därefter, en missbrukare hittar alltid kryphål, och substitutionsbehandlingen främjar just det hos missbrukaren med obefintlig chans till eget tänk.
    Det cementerar bilden av sig själv som missbrukare om något. En som jag pratade med häromdagen, sa faktiskt något som jag mådde direkt dåligt av att höra. Han sa att det är tortyr att utsätta missbrukaren för det som nu görs, han var förresten en av de första som ingick i att dela ut metadon till patienter på 70-talet.

    Kram hela långa dan. Har du fått iväg din inlämning, jag har deadline i morgon 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *