Schizofreni och missbruk

Det är alltid intressant att läsa forskning. DN skriver idag om en svensk studie som ett antal våldsforskare gjort där de undersökt våldbrottsfrekvensen bland schizofrena. Den ligger aningen högre än för medelsvensson, 8% i stället i stället för 5%. Våldsbrottfrekvensen bland missbrukare ligger på 40%, och bland studiens schizofrena med missbruk låg den på 28%.

Slutsatsen som forskaren drar är att han inte hade en aning om att kopplingen mellan våldsbrott, missbruk och schizofreni är så stark. Jag skulle vilja säga att det som förvånar mig är att den är så låg, 28% är lite mindre än 40%, och jag blir inte särskilt förvånad över att kopplingen mellan våldsbrott och missbruk finns. Dels påverkar vårt psyke av drogen, vilket gör att spärrar släpper, modet ökar och empatin trängs bort, och dels är den sociala miljön i vissa missbrukssammanhang präglad av detta våld.

Det mest intressanta i den forskning som nu presenteras är kopplingen att då friska syskon till schizofrena hade en högre våldsbrottsfrekvens än medelsvensson, och det sätter fingret på hur missbruk skapas, och hur schizofreni skapas. Någon samverkan i det biologiska (genetiska), sociala och psykiska spelar roll, och för båda yttringarna ligger det en förklaring i detta till symtomen, oavsett om resultatet blir schizofreni eller missbruk. Båda varianterna kan ses som ett sätt att hantera verkligheten.

Forskaren säger i artikeln att

Vi har hittills inte haft tillräckligt fokus på missbruksproblemen hos den här gruppen. För att minska våldsbrotten måste vi se över hur vi bedömer, diagnosticerar och behandlar missbruk bland schizofrena

Och det är ju lite skrämmande. Uppenbarligen menar forskaren att missbruksproblematik igoneras. Och det stämmer ju rätt bra med min bild av samhället. Sedan begränsar forskaren detta att det är dags att se över behandlingen till att enbart omfatta de schizofrena missbrukarna. Jag menar att det kanske är dags att se över hur missbruk behandlas över huvud taget, för när man som jag, i mitt uppsatsarbete, studerar Socialstyrelsens riktlinjer över hur man ser på missbruk och vad som är missbrukarvård/missbruksvård är det som att antingen handlar det enbart om det biologiska eller så går allt att bota med nya piller (droger om än legala) och den psykologiska och sociala aspekten är väldigt nedtonad. Då kanske man inte ska vara så förvånad över att det ser ut som det ser ut…

Å andra sidan, med tanke på vilket intresse området har för medelsvensson vill nog medelsvensson ha sina Gamla-stan-bilkörnings-attacker och järnspettsmän… åtminstone fram till dess att det är den egna familjen som drabbas av våldet.

Update:

Jag såg att även SvD skriver om denna nyhet. Och där blir det ännu tydligare. Anders Printz, högste ansvarig för psykvården vid Socialstyrelsen säger:

Vi är medvetna om sambanden och dessa resultat gör att vi nu får satsa ännu mer på att samtidigt behandla båda dessa problem. En möjlighet är att öka läkemedelsbehandlingen mot missbruket, till exempel mediciner mot alkoholsug.

Ett problem som uppstått socialt och psykiskt ska botas biologiskt. Fram till dess att individen struntar i att ta sina piller mot suget. Korttänkt. Feltänkt. Frågan är bara, hur får man stopp på Socialstyrelsen. Särskilt när ansvariga ministrar Göran Hägglund och Maria Larsson sover.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Schizofreni och missbruk”

  1. Hej!

    Jo jag lämnade en kommentar hos dig, tyckte att din blogg tog upp intressanta och viktiga saker. 🙂 Så tänkte att kanske du tyckte att en del jag skrev om var intressant, eller jag vet inte hur jag tänkte, bara att jag ville vifta lite med armarna och skrika hej liksom. 🙂

    Jo jag ska kämpa, det är ju det enda jag gör nuförtiden, kämpar, kämpar, kämpar. Men tack för din kommentar, den muntrade upp och blåste lite på glöden som brinner någonstans där inuti.

    Många kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *