De där dom andra

Jag har fått en del sökningar det senaste dygnet utifrån inlägget jag skrev kopplat till P3s Brunchrapporten special om att vara ”Dom andra”. Det är ju alltid trevligt med nya besökare, särskilt sådana som typ Charlotte som dels lämnar en kommentar och dels vill återvända. Jag har funderat vidare lite på programmet, men tyvärr hade jag inte möjlighet att lyssna på det eftersom denna j-a uppsats tar all min energi och uppmärksamhet (och tyvärr går det inte så bra trots det, diskursanalys är grymt komplicerad forskningsmetod och som vanligt är Wiki inte särskilt bra på att förklara men ändå något för den som undrar vad jag gör när jag inte bloggar).

Mobbningsaspekten är synnerligen relevant och kan inte talas nog om. Men läser man lite på programmets hemsida så verkar det som en del fokus lagts på det traditionella när vi pratar utanförskap, etnicitet och så lite sexuell läggning. Eller så är det bara jag som är fördomsfull utifrån programledarnas approach och samtal jag såg på något utube-klipp. Men visst är det ett stort problem att det finns många som ser personer med annan etnicitet än den urgammalsvenska (viking och så kanske lite valloninfluens) respektive samkönsintresserade som dom andra.

Samtidigt är det, som jag tror, en väldigt stor andel av befolkningen som tycker att sådant utpekande och sådan segregering är fel, korkad och upprörande. Däremot är jag rätt tveksam till om motsvarande gäller missbrukare… De som jag tror rätt många ser som ”De där dom andra” och inte är särskilt intresserade av att försvara. Och som det är helt berättigat i samhället att inte ens låta svensk lag gälla för, eller som det är berättigat att misstänka för att inte klara av att hantera sina problem och vägra anställa enbart av den anledningen, och som politikerna varit väldigt noga med att undanta från diskriminineringslagstiftningen, allt tydligt förklarat av DO i ett brev till mig för några veckor sedan. En DO som för övrigt besökte programmet, det hade varit intressant att fråga henne om varför det är så viktigt att i en lags förarbeten klargöra att en grupp individer med ett psykosocialt problem inte kan diskrimineras utifrån det problemet. Men jag antar att det inte var den typen av dom andra-frågor som ställdes i programmet. Aja.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *