Ekonomi och politikernas svek

Jag har tidigare skrivit om problematiken kring privatiseringen av vården. Bl a har jag skrivit detta inlägg om problem med landstingets upphandling av beroendevård i Stockholm, och hur företaget som vann med lägst anbud föreföll ha en del ”kvalitetsproblem”. Företaget som vann då, Carema, har även vunnit psykiatriupphandling i Stockholm genom att erbjuda lägsta pris för vård. DN skrev om detta igår.

I DNs artikel om psykitatriupphandlingen framgår att många specialister inte följer med eftersom Carema fokuserar på KBT. KBT är en behandlingsmetod som blivit allt mer populär de senaste åren inom såväl psykiatrin som missbruksvård. Det är en behandlingsmetod som syftar till att förändra beteende genom att förändra sättet vi tänker, kombinerat med modellinlärning där utmaning och övning av förändrat beteende är en del i denna process. Det finns en del förtjänster med denna metod, jag har själv använt mig av tekniker ifrån denna. Problemet är att som jag ser det är det enbart en del av lösningen, och det finns mycket i ovanstående problematik som inte KBT kan adressera. Men den är billig, jämfört med ”konkurrerande” (som jag ser det kompletterande i många fall) metod Psykodynamisk terapi kräver KBT mycket färre behandlingsinsatser, alltså är den billigare.

Problemet är att metoderna, som jag ser det, och uppenbarligen som flera specialister ser det, inte är utbytbara. Uppenbarligen anser Carema det. Och uppenbarligen anser politikerna det, eller så är den lägre ekonomin det enda som politikerna fokuserat på. Det är ett svek mot de patienter som behöver en mer genomgripande behandling och en behandling mer riktad mot ”underliggande psykiska processer” där Psykodynamisk terapi har sitt fokus (till skillnad mot KBT som fokuserar på beteendet och till viss del tankarna som föregriper beteendet).

Vård av slaget psykiatri kan aldrig förenklas så att det reduceras till en kostnadsfråga. Det är det olyckliga med de effekter vi nu ser i Stockholm till följd av BÅDA politiska alternativens satsning på privatiserad vård och ekonomi snarare än innehåll och kvalitet. Var finns det politiska alternativ som sätter människan före ekonomin?

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Ekonomi och politikernas svek”

 1. Sluta aldrig skriva, det du säger är så viktigt.
  Och det är skamligt, ska schitzofrena människor ‘lära’ sig tänka ‘rätt’.

  Det är ett svek

  Ji

 2. KBT liknar i många delar stegarbetet i NA. Jag blev lite förvånad när jag såg hur denna behandlingsform fungerade, för jag har ju själv använt mig av den utan att veta om att det var KBT. Dessutom har jag i åratal lärt ut metoden i min roll som NA-sponsor. Och varken jag eller min sponsor har någon utbildning i KBT…

  Precis som du skriver, så funkar KBT riktigt bra när det gäller att lära om. Men den är helt otillräcklig när det handlar om att hitta och behandla kärnan till beteendena. Jag brukar ge dem jag hjälper rådet att söka professionell hjälp när jag märker att deras beteenden ligger djupt rotade i upplevelser som är blockerade. KBT funkar inte på t.ex. tabun. Och målet måste ju alltid vara att komma till rätta med orsaken till problemet, annars blir det ju bara ytterligare en behandling av enbart symptom.

  En sak till – KBT förutsätter en viss grad av fungerande självinsikt och någon form av social trygghet. Den som lider av akuta förträngningar eller psykotiska tillstånd kan helt enkelt inte ta till sig KBT.

  Men – det vittnar om det allmänna sättet att se på människor idag. Alla ska ”ta sig i kragen” och ingen är egentligen sjuk på riktigt. Jag hoppas att vi lär oss något av dessa felgrepp, att medmänskligheten och solidariteten kommer tillbaka till människorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *