En socialistisk icke-fråga

Jag blev uppmärksammad på att Svenska Dagbladet på ledarsidan i form av liberala ord av Gudmundson kritiserar det svenska Systembolagets monopol.  Jag var inte bekant med SvDs alkoholpolitiska inställning tidigare. Gudmundson beklagar sig över att Kooperativa Förbundet drog tillbaka sin internetshop-vin-vid-dörren-satsning, och att KF beklagat sig över att blivit slagträ i den alkoholpolitiska debatten (det är en annan story, hur KF gräver sin egen grav med inkompetent företagsledning).

Jag tillhörde dem som bloggade kritiskt om KF den gången, och jag mailade KF och undrade hur jag skulle lämna tillbaka medlemskortet. Nu behövde jag inte det, men har iofs under hösten slutat att handla på KF av andra skäl (som har med inkompetent företagsledning att göra). För i Gudmundsons värld blir världen bättre om livet för vissa enskilda individer blir lättare trots att det leder till svårigheter för andra, det är det som kallas nyliberalism eller libertarianism. Därför är det självklart att Gudmundson vill handla alkohol på annat sätt än via Systembolaget.

För visst är det så att det finns ett samband mellan utbud och efterfrågan, det är enkel företagsekonomi, det är också en alkoholpolitisk verklighet. Sedan det olyckliga EU-inträdet har alkoholkonsumtionen visat en uppåtgående trend i CAN:s rapporter, sambandet är tydligt. Men jag antar att det finns dolda samband även med kommersialismens framsteg genom PR-strateger/-konsulter och ”mat-trenderna”.

I alkoholtrenden finns även en sidotrend, ökat kvinnligt drickande, särskilt bland unga kvinnor. Orsaken till det kan man spekulera om. Trenden är dock klar, svenskarna super allt mer. Historiskt har vi supit relativt mycket, särskilt bland arbetarklassen. För så är det, missbruk är en klassfråga. Inte bara utifrån att jag i kölvattnet av de nedrustade sociala systemen noterat att när socialtjänster säger nej till behandling köper sig dem som har råd behandling privat, utan även utifrån att de psykosociala orsakerna till missbruk har en tydlig socioeknomisk och rättvise-bakgrund. Missbruk (eller beroende för den som föredrar det ordet) är en klassfråga.

Så när högern försöker flytta fram positionerna inom ”missbrukspolitiska” området, vad svarar vänstern då? Ingenting i stort sett. Olof Palmes ord är bortglömda inom socialdemokratin och övrig vänster kan jag inte mycket om, mer än att jag inte ser dem. Inte heller ser man Verdandi, det  förefaller bortglömt, alternativt dött och begravet, och för socialistiska politiker är frågeområdet en icke-fråga. Dito för socialistiska bloggare.

Därför var det med viss optimism jag klickade in mig på den socialdemokratiska bloggdebattsidan Arvid Falk efter ett tips igår i hopp om att läsa ett tydligt svar mot Gudmundson. Av det blev det ingenting. I stället fanns där en svårförståelig tråkig ”form av satir” som jag tror gick ut på att bara raljera med högern. Om det fanns någon poäng, eller satir, kopplad till frågan förstod åtminstone inte jag den. Det gjorde tydligen den socialdemokratiska politikern Johanna Graf som på hennes blogg skrivit komiskt om fördelen med att bli 40 utifrån de populära ”vetenskapliga” rönen som då och då publiceras i media kring (ev) goda effekter av alkohol. I övrigt finns som hos (generalisering) övriga politiker – ingenting – i frågan. Men uppskattade Arvid Falks Badlands Hyena gjorde hon iaf.

Jag undrar när svenska vänsterpolitiker ska ta tag i sociala frågor som missbruk på allvar, och inse att det t o m är en viktig klassfråga.

Och Gudmundson, det är inte en valfrihetsfråga, det är en solidaritetsfråga. Det är tur att det fortfarande (uppenbarligen) finns några politiker som fortfarande tror att utbud och efterfrågan har ett samband, och att utbudsbegränsning har en alkoholpolitisk relevans. Det är synd att det på KF finns dem som tror mer på dina ord om ”goda affärer”, men så håller ju KF på att försvinna också… Det kanske finns något samband där också.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “En socialistisk icke-fråga”

  1. Var på G med ett inlägg i samma ämne när burken dog och hela inlägget försvann…. Iofs inte lika bra som ditt och gjort för att skoja till det.

    Nåt mycket märkligt ang ”medlems företag” är hur mycket dyrare och sämre dom är oftast. inte bara KF ta telia tex där många har ”folk aktien”. Rimligen skulle det ge en lägre abb kostnad på tfn och internet. Men dom är många ggr dyrare än det billigaste. Kolla tex sv bostäders priser för internet här.

    http://www.svenskabostader.se/Page____81943.aspx

  2. Tråkiga var att jag hade ett ganske kul upplägg enl mig själv iaf och allt skrivs ju i stundens inlevelse.
    Att skriva om det är omöjligt. Att batteriet tar slut bör man kanske ha koll på. Spara det man skriver i not paden ska man spara undertiden….. Man lär sig alltid nåt..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *