• magnus.callmyr@gmail.com

Nedrustad socialpolitik

Nedrustad socialpolitik

Det finns ett antal tendeser inom det sociala området som stör och oroar mig. Den ena tendensen är den allmäna nedrustningen av resurser till social omsorg. Som bloggaren ”Hellre upplyst än nedsläckt” påtalar är det inte särskilt samhällsekonomiskt. Den andra tendensen som är mer av en trend är denna egendomliga fokusering på ”öppenvård” och ökade kommunalisering av missbrukarvården.

OCh som tredje orosmoment kommer i linje med besparingsivern, vilket måste vara motivet bakom, den allt mer ökande överlastningen av sociala omsorgen på frivilligorganisationer. Ibland när jag läser kommunala drogpolitikprogram oroas jag över att detta ses som en fördel och positiv utveckling. Jag är inte alls emot frivilligorganisationer, tvärtom tror även jag att de kan betyda oerhört mycket. Men jag är emot det när det känns som att tanken bakom inte är någon socialteoretisk utan mer budgetpraktisk, då blir det som skulle kunna vara god socialpolitik rätt snart dålig i mina ögon.

Det känns också märkligt att det i frivilligorganisationerna ligger någon märklig syn på att socialt arbete ska ske av eldsjälar och oavlönade/dåligt avlönande. SvD rapporterar idag om flera problem med organisationen Convictus. Jag har ingen aning om vilka problem som finns där, men det verkar finnas många problem där. Men det som fångar min största uppmärksamhet, och det som känns oerhört stötande, är sättet som ordföranden Claes Heijbel uttalar sig i artikeln om en av de tidigare anställda inom organisationen. Att offentligt såga en person på det sättet som Heijbel gör passar sig inte ens för en elitistiskt skolad överläkare, även om jag i missbrukarvården träffat på dylikt själv.

Heijbel tar också i artikeln upp att Convictus är en ideell organisation och att man därför inte har någon personalavdelning. Det kan vara att det är det som är problemet. Men det visar också på att hur lovvärt Convictus arbete än är, blir det problem när organisationer med inte tillräckliga ekonomiska resurser ska göra det sociala arbete som, enligt min syn åtminstone, allt mer måste garanteras av samhället. Samhället behöver kanske inte utföra det, men att använda ”lågbudgetalternativ” för basala sociala tjänster är inte ett samhälle jag eftersträvar. Frågan är hur länge alliansen och de rödgröna tycker att det är ok att socialpolitiken nedrustas. Om detta är det rätt tyst.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Nedrustad socialpolitik

m00nsPublicerat den  10:10 f m - Jan 6, 2009

Får börja med att tacka för länkningen sånt värmer för det är iaf ett litet bevis på att man har nåt att berätta. Sen kan jag säga att jag med trodde på ”frivillig organisationerna” tills jag satte mig in i ämnet. För om en sådan lösning var bra skulle då inte någon av alla dom här 900 organisationerna varit så effektiv att dom gjort sig själva obsolita? Om pengarna dom fått istället gått till dom utsatta så hade alla dom kunnat ha en varsin villa på djursholm istället för att fortfarande gå på stan och frysa. Det hade räckt till en doktor anbart för dom med. Den som läst alla mina inlägg i ämnet förstår att välgörenhets organisationerna inte kommer lösa dom sociala frågorna utan bara skjuta dom på framtiden och löna sig själva för arbetet med att hålla igång misären. Ger du dom mer pengar anställer dom bara en till för att underhålla problemet inte lösa det.
Det finns mycket jag vill berätta men blir för långt.. men fråga gärna eller kommentera så svarar jag.

I andan ”Prata så folk förstår” så är samhälls ekonomi nog det bästa vapnet. För ”vanligt folk” skiter i dom svagaste men ekonomin bryr dom sig om.

livelevPublicerat den  12:48 e m - Jan 6, 2009

moons – Det är för att folk inte tänker på att när man pekar på någon pekar tre fingrar tillbaka på en själv. De som skriker högst om fuskare är de som själva skulle kunna tänka sig att fuska, helt enkelt.

AdminPublicerat den  1:23 e m - Jan 6, 2009

M00ns: Det finns mycket skit i välgörenhetsorganisationerna, likväl som det finns bra. Samma sak med frivilligorganisationerna. Det är viktigt att de granskas dock. Och sedan anser jag att det är särskilt viktigt att inte politikerna ”kommer undan” med att stjälpa över det sociala ansvaret på dessa organisationer, för trots allt vill jag tro att folk är rätt trötta på att hela tiden bry sig om och värna den egna ekonomin. Det måste vara andligt uttröttande.

AdminPublicerat den  1:25 e m - Jan 6, 2009

Livelev: Det stämmer visserligen om pekandet, men då gäller det att ibland peka med hela handen. 😉

Lämna ett meddelande