Märklig strid om missbrukarvård, varför Carema?

Delar av missbrukarvården i Stockholm har tidigare skötts av det privata bolaget Maria Beroendecentrum som tidigare i år fick kritik för övervinster, i en upphandling i höstas förlorade man till ett billigare alternativ, Carema (vilket också är ett privat bolag). Idag berättar SvD att höstens avtal rivs upp genom en dom i Länsrätten pga att Carema aldrig skulle ha vunnit upphandlingen eftersom de inte uppfyllde kravet med en chef anställd. Att ha en verksamhetschef som leder och driver en verksamhet kan man ju tycka vara en förutsättning för att ha en aning om vad man sysslar med, och vård är ju en rätt allvarlig verksamhet.

Missbrukarvård var tydligen inte så intressant för Carema att de hade planerat/anställt för att möta kraven, och utan verksamhetschef undrar man ju om de har någon som helst aning om vad missbrukarvård är. Det märkliga är att de trots detta vann upphandlingen. Förmodligen för att de var billigast. Domen i länsrätten säger som tur är att det går inte att bara satsa på det ekonomiska, kanske en nyttig lärdom för det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg. Det måste finnas något innehåll i vård.

Det är intressant att upphandlingen fäster fokus på privatiseringarnas baksida. Allt handlar inte om ekonomi. Och tittar man på den verksamhet som Carema bedriver idag inom ”missbrukarvård” blir det helt otroligt hur de kunde vinna upphandlingen, hemsidan innehåller inte mycket om vilken vård deras ”gäster” får, vilken behandlingsmetod/-filosofi och kompetens man har. Kanske kan någon tala om skillnaden mellan hotell och vårdgivare för Carema och Birgitta Rydberg? En annat hett tips är att anställa en chef med kunskap om missbrukarvård…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Märklig strid om missbrukarvård, varför Carema?”

 1. Några rättelser är på sin plats med så många felaktigheter i texten om Carema och missbruksvården.

  Självklart fanns/finns en verksamhetschef på plats, vi har noggrant planerat utifrån de skall-krav som fanns i upphandlingsunderlaget. Avtal finns med psykiater Sven Westerlund, som tidigare arbetat inom landstingets beroendevård i tio år, om att bli verksamhetschef. Enligt länsrättens dom ska verksamhetschefen vara anställd vid anbudets inlämnande, vilket vi finner mycket förvånande. Anställd för en verksamhet/enhet som i det läget inte finns inom företaget?

  Upphandlingen byggde på både kvalitet och pris, det var alltså inte möjligt att vinna på bara pris utan vårt anbud ansågs kvalitetsmässigt bättre än de övrigas.

  Vad gäller missbrukarvården vi bedriver idag kan säkert kritiken mot vår hemsida vara berättigad, där kan vi absolut bli bättre. Men nu utgick man inte från informationen på hemsidan i upphandlingen. Vår erfarenhet från och kunskap om missbrukarvård är både lång och omfattande. Och vi tror att befintlig vård går att väsentligt förbättra. Bland annat genom att decentralisera vården.

 2. Kenneth Wall (Caremas informationsdirektör): Jag tycker iofs att kravet att man har en tydlig riktlinje för verksamheten är viktigt, i det är så klart inte en chef av yttersta vikt, men för mig är det ändå talande att Carema inte hade någon verksamhetschef anställd. Det ger intrycket av att kunskap och kompetens är oklart.
  Den bilden förstärks när jag studerar Caremas hemsida, sedan kan det irl vara så att Caremas verksamhet är mycket kompetent (trots att man kallar patienter/klienter för gäster).

  I övrigt, att ha Birgitta Rydberg på sin sida känns inte som den strategiskt bästa allianspartner om man vill framstå som ett företag som kan missbrukarvård eller vill vara till för patienternas bästa. Samtidigt kan ju inte Carema rå för den olyckliga politiska situationen i Sthlm.

  Slutligen, decentralisera vården kanske låter bra, för mig är även det en diskurs som jag är skeptisk mot eftersom det inte alltid går hand i hand med fokus på kompetens.

  Sedan, denna lilla historia är väl för övrigt ett utmärkt exempel på hur man kan jobba med strategisk information och hur en hemsida kan vara effektiv eller kontraproduktiv. Vore jag du skulle jag säga åt riskkapitaliserna att satsa lite mer på ditt område!

 3. Den befintliga vården ska decentraliseras?
  Betyder det att, att de få frivilligorganisationerna ska få mer jobb, utsatta att sköta?

  Eller?

 4. Ji: Jo, det lät intressant att få veta hur de tänkt sig decentralisering. Och visst är en trend i samhället att frivilligorganisationer ska få ta mer av ”jobbet”. Oavsett vilken åsikt man kan ha om olika frivilligorganisationer ser jag det som en ”farlig trend”. Jag undrar vilken tanke/behandlingsfilosofi som ligger bakom, särskilt när vi pratar landstingets del av missbrukarvård. Bara i det komplicerade förhållandet mellan kommun- och landstingsansvar ligger som jag ser det en del av problematiken med missbrukarvården, med allt från avgiftning till dubbeldiagnoser till specialisteftervård. Landstingets del av missbrukarvården skulle behöva en ”genomgång”, tyvärr ligger mycket av det på en politikernivå som valt att inte göra särskilt mycket åt denna sociala problematik.

 5. Man kan ju undra hur dessa ständiga upphandlingar gynnar de som bor på boendet och så småningom skall slussas ut. I de bästa av världar har den befintliga verksamheten bra kontakter med frivård, bostadtsbolag och arbetsplatser som tar praktikanter, för man vill väl inte skicka ut någon till inget…
  Allt detta försvinner vid en upphandling och det nya bolaget måste skaffa sig nye, egna kontakter. All på bekostnad av de boende!

 6. Jag har också upprörts och engagerat mig i privatiseringshysterin som borgarna nu genomför inom en rad områden.
  Jag känner flera personer som arbetar just på Maria har därför lite svårt att vara helt neutral när det gäller deras vårdutbud:).Men av princip är jag emot all privatisering av vård. Men om den ska drivas privat så tycker jag att personlkoperativ är att föredra. Sedan är det ju hemskt att ledningen plockat ut så mycket pengar.
  Men landstinget har ju också ”misslyckats” med mycket av sin vård tyvärr.
  Vad anbelangar Carema så har jag själv erfarenhet genom besök på en del boenden och det de spar pengar på enligt mig är outbildad personla och sämre anställningsvillkor. Vilket knappast gynnar patienterna eller de boende.
  Vad spännande det låter med din uppsats. Lycka till!

 7. Boktips för alla intresserade av privatisering och sjukvård!

  Jag läste en riktigt bra bok om ämnet i veckan som jag varmt kan rekommendera. ”Vinst” heter boken där flera författare, forskare, politiker och debattörer, tar upp ämnet om vinstintresset i vården. Alla möjliga ståndpunkter togs upp av författarna. Boken gavs ut av Ersta Diakoni.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *