”Vi vet ingenting” – Om Scientologernas Narconon

Det finns en sak som stör mig inom den offentliga verksamheten, förmågan att inte veta någonting. För den som ”varit i branschen” ett tag är det ingen nyhet att missbrukarvården i det som kallas Narconon har en tydlig koppling till Scientologkyrkan. Men uppenbarligen är det helt okänt för ett antal socialtjänster i ett antal svenska kommuner. Det kommer tydligen framgå i kvällens Uppdrag Granskning enligt AB. SvD skriver också om det, där intervjuas det socialdemokratiska kommunalrådet i Eslöv och säger:

Jag tror faktiskt inte att politiken kan gå in och styra var de gör av sin vinst, säger Cecilia Lind (s), kommunalråd i Eslövs kommun som de senaste fem åren har betalat över 1,5 miljoner kronor till Narconon.

För socialdemokraten Lind är det tydligen viktigare att förse Scientologikyrkan med pengar än att vara solidarisk med missbrukare som riskerar att dras in i en sekt. Upprörande, men ett talande exempel på hur det ser ut med den socialdemokratiska solidariteten inom det sociala området.

Bara genom att studera Narconons hemsida så ser man tydligt kopplingen. Men visst, det står inte rakt ut att kopplingen finns, men man måste ju vara väldigt långt ifrån allmänbildad om man inte känner till att Ron L Hubbard är grundaren av Scientologikyrkan.

Och, den socialsekreterare som arbetar med missbruk och studerar Narconons hemsida och där läser följande rader:

Mitt i det biokemiska problem som Hubbard utförligt beskrev i sin bok Ren Kropp: Klart Sinne, finner vi att hans avgörande upptäckt, att droger och andra biokemiska substanser lagras i kroppens fettvävnader många år efter att de intagits. De fortsätter att påverka uppträdande, förmåga att tänka klart, kroppsliga funktioner och även mentala och andliga attityder.

Programmet, som enbart är avsett att hantera drogrelaterade barriärer till andliga vinster, löser effektivt upp drogrester så att dessa substanser kan stötas ut.

måste ju vara rätt egendomligt funtad om man inte reagerar på skrivningen om Hubbards avgörande upptäckt, likväl som att det ska mycket till om man inte reagerar på att läsa om behandlingsprogrammet som talar rätt mycket om att med bastu och annat rena bort dessa kemiska produkter som är kärnan i missbruksproblematiken. Visst har den kemiska sidan en betydelse, men i detta sammanhang blir allt ett mumbojumbovirrvarr.

Jag läste också Huddinge kommuns utredning (PDF) av Narconon och där framgår att flera av personalen är medlemmar i Scientologi kyrkan, vilket gör att det vore oerhört intressant att veta hur professionellt de delar på deras privata scientolog tro och deras arbete med missbrukare. Eftersom flertalet av personalen dessutom är f d klienter inom Narconons missbrukarvård kan man ju misstänka att kopplingen är tydligare än vad som framgår, och närheten mellan att bli utnyttjad av en sekt för att fylla missbrukets andliga tomhet gör det hela extra upprörande. Obehagligt. Men om inte annat är det ju bara att hoppas att alla omedvetena och okunniga socialsekreterare ser programmet Uppdrag Granskning på teve i kväll och där lär sig lite mer.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “”Vi vet ingenting” – Om Scientologernas Narconon”

  1. Ja, det är fruktansvårt upprörande! Som nykter alkoholist är det här skrämmande. Bastu och vitaminer… 🙁

    Att de dessutom får föreläsa på skolorna för våra ungdomar gör mig gode irriterad. Det vet vi väl alla hur det är. Att vara ung och osäker är en lätt match när de kommer dragandes med alla deras löften.

    M.m.

    Bort med de bara!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *