• magnus.callmyr@gmail.com

Pillerprioriteringar i politiken

Pillerprioriteringar i politiken

Det är lite märkligt ibland. Jag har lite svårt att få ihop dagens politiknyheter.

Siffrorna för missbruk och beroende ökar (CANs olika rapporter, www.can.se). För ett par veckor sedan kom alliansens ”miljardsatsning” på psykiatrin (DN), vilket var välkommet men långt ifrån tillräckligt. De 900 Mkr per år i tre år fördelas enligt 1/3 på barn- och ungdomspsykiatrin, 1/9 till sysselsättning för för de med ”psykisk funktionsnedsättning”, 1/3 till ”kompetens- och evidensutveckling” och så 2/9 till ”övrigt”.

Ingenting talas direkt om någon upprustning av missbrukarvården, något som har varit välbehövligt sedan socialdemokraterna rustade ned den kraftigt under 90-talet och början av 2000-talet. Från socialdemokratin har jag hört noll och intet om satsningar på psykiatri och missbrukarvård. Det verkar vara ett ointressant område för de som tidigare stod för idealen solidaritet och rättvisa.

Idag presenterar så alliansen ännu en satsning. Det låter bra. Men, det är nu som ”Svarta gänget” visar sig. Igen. På DN Debatt presenterar alliansens partiledare en satsning om 31 miljarder i sänkta skatter, hälften till sänkta inkomstskatter och de rikas marginalskattesänkningar och hälften till företagen i div sänkningar av skatter och regelborttagningar. För en vanlig anställd blir det 200 kronor mer i månaden (225-250 kr enligt SvD).

Samtidigt rapporterar SvD om att alkoholismen ökar och att det säljs allt mer av de olika piller som finns ”mot” alkoholism. Diskursen i detta visar, förutom det faktum att problematiken ökar i absoluta tal, även tydligt på omsvängningen mot att symtomen ska mildras/kontrolleras genom mer läkemedel, själva orsaken behandlas inte. Det är den ”kortaste vägens politik”, för, även om det sägs så att piller ska tas i samband med ”samtalsstöd” så är det lite si och så med samtalsstöd. Samtalsstöd har dessutom ingen större evidens, enligt SBU (Statens utvärderingsorgan för ”sjukvårdsområdet”), vars utredning visserligen är från 2001, men ändå kan man anta fortfarande giltig. Det lustiga är att trots denna utredning genomförde Socialdemokraterna, lokalt, regionalt och statligt flera satsningar mot kortsiktiga ”hemmaplanslösningar”. Inget har förändrats sedan dess, såvida inte alliansens satsning på evidensutveckling kommer fram till det som man redan kom fram till 2001. Att arbeta med missbruk- och beroendeproblematiken utifrån både den kognitiva och den psykologiska diskursen verkar helt ute, vilket, givet min egen erfarenhet känns otroligt märkligt. FÖr att inte säga irriterande.

Narkomanifrågan berörs inte, där kvarstår enbart det faktum att vården är kraftigt nedbantad, med några enstaka nyheter för ett tag sedan att ger man narkomanerna ett nytt piller, ”läkemedel”, som slår mot belöningscentrum, dopamin-systemet, kanske, åtminstone kortsiktigt, problematiken kan minskas. Dvs, en metod för dem som tror på att dopaminbegränsade individer är det vi vill ha i ett samhälle.

Ingenstans, vare sig inom alkohol- eller narkotika-problemområdet, förs diskussionen om att behandla orsakerna. Och medelsvensson är kanske nöjd med de 225 kronorna mer i månaden de nu får. Tills den dagen då deras hem får inbrott, då deras dator stjäls, deras dotter knivhuggs, deras son försvinner bort i ett narkotikaberoende etc, då låter det kanske annorlunda, men ilskan riktas ofta åt fel håll. Och få verkar intressera sig för solidaritetsfrågan, den känns inte så aktuell som kanske på 70-talet. Få ställer sig frågan, var det värt att satsa miljarder på att få 225 kronor mer i månaden, när en del av det hade kunnat satsas på genomgripande och grundlig vård, som förändrar i grunden, som har evidens, i stället för enkla (att bryta) kortsiktiga pillerlösningar, för dem som lider av alkohol- och narkotikaproblemet. Prioriteringar i politiken.

Men allra mest märkligt är socialdemokratins tystnad. Opinionssifforna är höga just nu, idealen är dock borta.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Pillerprioriteringar i politiken

RobPublicerat den  3:32 f m - Sep 17, 2008

Tja MC!
Det var ett bra tag sedan.. =)
Tänkte bara kolla, är du politiskt aktiv?

AdminPublicerat den  9:58 f m - Sep 17, 2008

Rob: Nice att ”se” dig! Och kul att läsa din blogg igen! Politiskt aktiv, ne, funderar på det, men det känns inte riktigt som om det skulle ”fungera”. Aja. Allt gott!

Lämna ett meddelande