• magnus.callmyr@gmail.com

Tänk ett steg längre

Tänk ett steg längreHEMSIDAN UNDER OMBYGGNAD (inkl städning bland gamla inlägg)


I dagens Svenska Dagblad finns det en artikel om det lovvärda men tydligen misslyckade projektet med mobila HIV-tester för att komma till rätta med HIV-ökningen bland sprutnarkomaner, som obehandlat skulle kunna fortsätta den kraftiga ökning som noterades förra året. Ledningen har dock problem. Projektledaren Kristina Hillgren som är psykolog vid Maria Beroendecentrum och forskningsansvarige Sven Britton visar prov på att sakna kunskap och insikt i beroendeproblematiken.

Var finns doldisarna och debutanterna, undrar Hillgren. Jag funderar på att ställa mig med ett informationsplakat på Stureplan, säger Britton.

 

Britton är väl den som är närmast att tänka ett steg längre. Projektet har enligt SvD besökt ”campingplatser, parker, härbärgen och andra boenden, Plattan vid Sergel samt beroendekliniker”. Well, psykolog Hillgren vid privatiserade Maria Beroendecentrum, en doldis eller en debutant som är ytterst angeläget att nå vid en begynnande epedemi rör sig inte ute vid de traditionella kvartarna som ni besökt, åtminstone inte obetänksamt så länge hopp och lite mer egenvärde än i ”slutfasen” finns kvar. Och även om Britton skämtar med plaketet eftersom han är intelligent nog att inse att ingen skulle komma fram är han ju detta på spåret. Vill man nå dessa måste man tänka ett steg längre.

Ett steg längre är ett fungerande sprututbytesprogram. Sålunda finns det argument även ur ett annat perspektiv än det som framförs av den intervjuade narkomanen i SvD, som mycket riktigt anser att det självklara arguementet är att det räddar liv, då egenvärde även innebär en starkare omsorg om sitt eget liv, och därmed ett visst intresse för rena sprutor, även om det så småningom byts ut till att drogen fullständigt tar över.

Så hade ni velat nå doldisarna hade ett fungerande sprututbyte inte bara räddat liv utan även fungerat som en kontaktplattform, för såväl behandling som HIV-projekt. Även om projekt av detta slag skulle vara mindre efterfrågade om samhället hade varit intresserade av missbruksfrågan på ett annat sätt än moraldogmatik.  Men forskaren Britton är väl just motståndare till sprututbyte, i sann bristande insiktsanda som allt för många verksamma inom området.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Tänk ett steg längre

antePublicerat den  3:09 e m - Jul 27, 2008

Det har sakts förut men det tål att sägas igen, svensk narkotikapolitik är ett skämt. Det måste väl ändå Britton oxå förstå att ingen som har drogproblematik i ett land där man först ses som brottsling och sedan eventuellt sjuk, viftar med stora rörelser i onödan.

sedan har jag funderat på hur sverige tar reda på hur många brukare/missbrukare vi har i det här landet? är det dom som sitter inne man räknar då? Eller är det dom som gladeligen berättar det för Sifo när dom ringer runt till folk på kvällarna? Verkligheten kanske inte spelar någon roll.. så länge det ser bra ut på pappret.

Patrik BP AnderssonPublicerat den  9:35 e m - Jul 29, 2008

Klart tänkvärt, både inlägg och kommentar.

CalyptratusPublicerat den  8:19 e m - Aug 1, 2008

För att understryka Antes tankar, kan vi ju ägna oss åt lite elementär matematik.
EN ENDA HIV-sjuk patient kostar MER än vad ett sprutbytesprogramm för hela stockholmsregionen skulle göra. Bara det tycker jag är nog argument för att skita i alla moralkakor och lätta på skattebetalarnas börda.

Det finns dessutom en rabiat kärring i stockholm inom skenliberala centern (om jag minns rätt) som har gjort det till sin politiska mission att förvägra stockholmarna ett sprutbytesprogram, under premissen att det skulle vara att uppmana till narkomani, att ge sprutnarkomaner rena sprutor. Som vanligt i Svensk narkotikapolitik styrs vi av gamla dogmer, myter, moralkakor och allmänt missvisande propaganda från rättsväsen, politiker, skola och vårdsystem. Ingen sprutnarkoman i VÄRLDEN skulle bry sig mindre om detta, och jag kan inte tänka mig en enda person som skulle bli sugnare på heroin, för att de slapp betala för sprutor, eller riskera smitta. I Malmö och lund, där det såvitt jag vet ÄNNU pågår ett sprutbytesprogram på PROV sen åttitalet, har ingen aktiv sprutbytare veterligen drabbats av smitta. Senast jag kollade stockholmsområdet i vintras, hade 30 nya fall av HIV upptäckts, och desto fler hepatitfall, majoriteten kom från sprutnarkomaner, 28st, EN kom av prostitution, INGEN var homosexuell. Dags att omvärdera alla felrogrammerade uppfattningar snart?

SprututbytePublicerat den  12:50 f m - Jun 15, 2009

[…] i Stockholm kommit, som SvD skriver om här och som jag skrev om för ca ett år sedan här. Och den talar sitt tydliga språk. Många narkomaner smittas av HIV och mångdubbelt fler smittas […]

Lämna ett meddelande