Polisen leder socialt arbete hos Alliansen

Jag har inte sett så mycket konkreta satsningar från Alliansen på den sociala sidan, idag går det att läsa på Brännpunkt i SvD att justitieminister Beatrice Ask vill ta tuffa tag mot den organiserade brottsligheten, dvs bl a den s k gängkriminaliteten.

Förslaget grundar sig helt och hållet i en repressiv anda, det är genom större insatser och utökade befogenheter som brottsligheten ska ned. Jag tror inte den modellen är särskilt effektiv, jag tror mer på att erbjuda möjligheter till ett annat liv. Och läser man justitieministerns förslag kan man tro att hon vikarierar lite som socialminister också. Å andra sidan har väl socialministern fullt upp med att reda ut bensinskatter och fastighetsskatter, det är lite rörigt på alliansens politiska karta.

I förslaget finns två punkter som kanske andas lite annan anda än den repressiva. Den första som Ask tar upp är att brottsförebyggande rådet ska leda en samordning för att få olika myndigheter, lokala och nationella, samt näringsliv och övriga verksamheter att samverka mot denna brottslighet. I det senare kan förmodligen bland annat KRIS, Fryshuset och Lugna Gatan läsas in om man studerat aktiviteterna det senaste året, med ”Tok-Erik” & co som lite av en politisk gisslan, även om Erik så klart haft goda intentioner.

Nu är det väl så att varken KRIS eller Lugna Gatan har det bästa ryktet inom vare sig gängkriminalitet eller hos många inom det sociala arbetet, det verkar väl som om dessa organisationer utgår från såväl en gammal tankestruktur som inte tar tag i problematiken helt och hållet. Men det låter ju bra för en politiker att frottera sig i dessa kretsar och åtminstone KRIS är väldigt förtjusta i att visa upp bilder på olika företrädare tillsammans med såväl kung som politikerhöjdare. Så det finns ju en gemensam nämnare i detta.

Även den femte punktens nyckelspelare Carin Götblad finns med i dessa kretsar. I justitieministerns förslag blir hon ansvarig för att ta fram strategier för det förebyggande arbetet såväl som för strategierna att få personer att lämna organisationerna. Jag antar att Götblad har någon form av socionom/soicalt arbete-utbildning att falla tillbaka på vid sidan av juridiken och polisarbetet.

Men det är väl där som den stora skiljelinjen går. Jag tror inte att man genom repressiva åtgärder som ”straff” och ”jakt” kan komma tillrätta med problematiken, utan genom ett psykosocialt arbete. Alliansen har ju alltid trott särskilt mycket på det andra alternativet, med vissa lokala undantag. Och det är i den andan som Beatrice Ask presenterar dagens förslag. De tuffa tagen som polikterhåll, till viss del gäller detta även socialdemokratiska regeringar, använt inom kriminalvårdspolitiken fungerar inte, det går inte att ”slå brottslingen ur människan”, du kan möjligtvis få en tillfällig anpassning i ren självbevarelsedrift, men inte mer än så.

Men visst, kanske är det så att polisen Götblad och ”kollegan” brottsförebyggande rådet har en annan strategi i fickan, kanske är det så att Hägglund har ett finger med även i detta spel. Kanske är det så att dem redan sitter i samtal med Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och olika forskare inom området, det som åtminstone ”Mobilisering” började med innan det lades ned. Fast då borde kanske Ask ha skrivit om det i debattartikeln.

Och jag tror ändå att man får problem bara genom att studera justitieministerns nuvarande åtgärder, för i punkt sex ligger redan beslutade utökade möjligheter att ingripa mot brottslingar, mer lär komma. Att ha möjlighet att ingripa ekonomiskt etc har jag inget emot, däremot visar hela angreppssättet bristande förståelse för den underliggande problematiken med kriminalitet. Och i ett arbete med missbruk och kriminalitet förekommer alltid (ok, ”alltid”) återfall i tillfrisknandeprocessen. Jag skulle vilja se den etablerade sjörövare som ger sig i lag med en rehabiliteringsorganisation så intimt förknippad med polisen som denna.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Polisen leder socialt arbete hos Alliansen”

  1. Man tackar och bugar för den kommentaren! Glad att du lade märke till styckeindelningen 😉 Ha det gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *